Lær deg Trucker's hitch

Ylvis synger om den umulige knuten. Den gir deg dobbelt kraft, og er langt fra komplisert.

Publisert Sist oppdatert

Knuten Ylvis synger om kommer fra stikket lasebilsjåførene brukte, før moderne lastestropper. Trucker's hitch heter Trucførerstikk på norsk i følge boka Knop og stikk. . Den kan du bruke for å sikre last om bord, eller når du legger en jolle på biltaket. Hele ideen med knuten er å lage en haling med utveksling. Det gjør at du får dobbelt kraft når tauet strammes, akkurat som et taljesystem. Det er en fordel med glatt line, for meningen er at du lager en løkke som bruke i stedet for en blokk.

Slik gjør du

Først lager du et knop med en løkke et stykke over der tauet skal festes. Denne løkken vil fungere som blokk i halingen. Denne løkkeknuten kan f.eks være sommerfuglstikk, som er rask å slå uten å bruke enden på linen. Sommerfuglstikket lager du ved å lage en løkke som du vrir (1). Løkken tar du gjennom åpningen i vridningen (2) og strammer til (3).

Så tar du tampen gjennom stedet hvor linen skal festes, fører den opp til løkken du lagde (4), og du kan stramme til. Etter a det har blitt stramt nok, festes enden med en halvstikk, enten rundt seg selv som på bildet (5), eller til stedet hvor halningen blir festet.

Trucførerstikk er ikke så komplisert som Ylvis skal ha det til, og den kan være nyttig, også om bord.

Slik tar du Trucførerstikk.
Ylvis like å seile, og kan de fleste knutene, bortsett fra en.