Søk i arkivet

Colin Firth Spiller Donald Crowhurst i seilerdrama

Den britiske seileren Donald Crowhurst var med i den første soloseilasen jorden rundt. Det endte i tragedie.

Når den sanne historien om soloseileren Donald Crowhurst endelig skal festes til filmlerretet er det ingen ringene enn stjerneskuespilleren Colin Firth som skal spille rollen som seileren  som satset hele sitt økonimiske grunnlag på å vinne the Sunday Times Golden Globe Race, den første kappseilasen jorden tundt uten stopp i 1968. Premien var GBP 5000 og det skulle være nok til å sikre lanseringen av et navigasjonssystem Crowhurst hadde utviklet. Alt annet enn seier ville føre til økonomisk ruin for briten som hadde satset hus og hjem på dette prosjektet. Han hadde også utstyrt trimaranen han seilte med et stabiitetssystem han planla å lansere etter gjennomføringen av seilasen. 

Filmen er en historie om ambisjoner, eventyr, galskap og tragedie, en historie som endte verst mulig for Crowhurst og familien hans. Det skulle raskt vise seg at Crowhurst ikke hadde erfaring eller kunnskaper til å kunne gjennomføre en så komplisert og farlig ekspedisjon. Crowhurst besluttet derfor tidlig å forfalske loggbøkrer og posisjonsangivelser.  Istedenfor å seile jorden rundt mot øst via Kapp Det Gode Håp, Capp Leuwin og Kapp Horn ble han liggende i Atlanterhavet utenfor kysten av Brasil for å vente på konkurrentene og posisjonere seg foran disse når de var på vei hjem gjennom Atlanterhavet. Han skal til og med har vært i land i Brasil, noe som skulle føre til av falskspillet ble avslørt. 

Etter hvert skjønte også Crowhurst selv hvilken vei det bar og han ble drevet til vanvidd og fortvilelse. Båten hans ble funnet forlatt, drivende i Atlanterhavet. Alt tyder på at Crowhurst druknet seg og loggbøkene viser også en mann som er i ferd med å gå fra forstanden. Hans juks fikk også store konsekvenser for andre deltakerne i regattaen. En av dem tok sitt eget liv etter at han hadde presset båten sin til havari i kampen mot Crowhursts imaginære posisjoner. Vinneren Sir Robin Knox-Johnston donerte sine premiepenger til enken etter mannen, som også hadde satset hele sin økonomi på denne regattaen

Crowhurstdramaet har lenge fascinert diktere og forfattere. Den amerikanske poeten Donald Finkel utga en diktsamling, «The Wake of the Electron»  med utgangspunkt i Crowhursts reise, og forfatteren Robert Stone baserte sin «Outerbridge Reach» på historien. Det samme gjør skuespillet «Daniel Pelican» og operaen «Ravenshead». Den Turnerpris nominerte artisten Tacita Dean har skapt en serie arbeider med bakgrunn fra Crowhursts drama, inkludert en bok med samme navn som båten hans, «Teignmouth Electron». Hun har sagt dette om Crowhurst: - Hans historie handler om menneskelig forfall, om å bevare forstanden i kampen mot elementene under omstendigheter der det ikke finnes et støtteapparat for å lindre en torturert psykologisk skjel. 

Filmen blir regisøren James Marsh’s første siden «The Theory of Everything» som mottok fire Oscar og ti Bafta nominasjoner, inkludert en for Marsh’s regi. Opptakene starter i løpet av våren. 


 
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen