For å få radar på iPaden kreves det Furuno DRS4W r

Radar og AIS på padda

MaxSea TimeZero gjør iPad til et meget avansert navigasjonsverktøy.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDET:  Appen selges både under MaxSea navnet og Nobeltec. Her blir systemet vist frem under Mets i november.

Nå er det mulig å få radarbildet over kartbildet på en iPad, samtidig vise AIS-informasjon. MaxSea TimeZero er markedets mest avanserte navigasjons app. Appen er basert på navigasjonsprogrammet MaxSea som har historie helt tilbake til 80-tallet. Programmet ble utviklet for regattaseiling, men ble også populært for fiskere. Når Furuno lanserte en helt ny generasjon plottere for noen år siden, startet de et samarbeid med MaxSea som ga Furuno et enormt konkurransefortrinn. MaxSea TimeZero finnes også som Nobeltec TimeZero

Data via Wi-Fi

I MaxSeas nye system er iPaden egentlig kun en skjerm. Du trenger Furunos Wi-Fi radar. Dette er en radar som kun krever en tynn 12 volts kabel. Informasjonen sender den ut via Wi-Fi nett. Med radaren følger det en enkel app for å vise radarbildet, men det krever mer for å få dette bildet over et kart.

For å posisjonere radarbildet nøyaktig over kartet kreves det en kurssensor. Denne kurssensoren må være tilkoblet en Wi-Fi-sender. For å få AIS, så kreves det også en AIS-mottager, også denne koblet til Wi-Fi-senderen.

Furuno DRS4W ble intodusert for ca ett år siden. Les mer om produktet her.

Gratis, men dyrt

MaxSea TimeZero er gratis, men du må kjøpe kartene. Disse koster 400 – 500 og dekker et mindre område enn konkurrentene. MaxSea TimeZero blir derfor blant de dyreste navigasjons appene.

Appen må også bygges ut med moduler for å kunne vise radar og AIS. Radarmodulen koster 45 euro, og AIS modulen 9 euro, eller ca 500 norske kroner.

Du trenger også en del utstyr. Furunos DRS4W radar som koster i overkant av 10 000 kroner. Du trenger en AIS-mottager og Wi-Fi sender som koster ca 3000 kroner. Du må også ha en kurssensor, noe som også brukes av autopiloten.

Den nye versjonen av MaxSea TimeZero blir klar i løpet av våren. En dato er ikke foreløpig satt. Appen finnes kun for iOS.

RADAR: Om du kun trenger radarbildet kan du laste ned gratis app.