Hva skjedde med «Magnus Zaremba»

Den polske seilbåten var bygget for tøffe forhold, men kullseilte utenfor Bergen i helgen.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Mannskapet på «Magnus Zaremba» ble evakuert lørdag kveld. Båten ble funnet igjen søndag av Kystvakten. Foto: Kystverket.

«Magnus Zaremba» er bygget som et forskningsfartøy for arktiske strøk. Det 17 meter lange fartøyet er bygget i aluminium og var på sitt andre forskningstokt da båten gikk rundt og brakk masten på lørdag kveld. Mannskapet ble reddet med helikopter, og båten forlatt. Da den sluttet å sende posisjonssignaler ble det fryktet at den hadde sunket. Søndag ble den funnet igjen av kystvakten.

Inspirert av «Fram»

«Magnus Zaremba» hadde sin første prøveseilas høsten 2013. Fartøyet er inspirert av den franske «Tara», et fartøy som fulgte «Fram» i 2006 og lot seg drive med isen over Nordpolen. Som «Fram» og «Tara» har «Magnus Zaremba» et aluminiumskrog som skal løfte den opp når isen presser.

Gikk rundt

Det var full storm på lørdag, og «Magnus Zaremba» hadde en tøff kryss sydover langs vestlandet i bølger opp mot 11 meter. Båten ble slått rundt to ganger og brakk masten. Fartøyet tok også inn vann. Kl 19.00 lørdag sendte mannskapet på «Magnus Zaremba» nødsignaler. Mannskapet på fem var i tvil om de skulle forlate fartøyet da redningshelikopteret ankom, men valgte tilslutt å bli evakuert.

Spesiell kjølkonstruksjon

Det store mysteriet er nå hvorfor «Magnus Zaremba» kullseilte. Båten er bygget for å tåle alt. For å takle isen har båten en hydraulisk opptrekkbar kjøl på 4 tonn. Med en skrogvekt på 23,5 tonn gir det en ballastprosent på under 20.

Foruten ballast i kjølen hadde båten også vannballasttanker på 1,2 tonn. Sannsynligvis er det bølgene som har slått den 67 fots lange seilbåten rundt, og at masten brakk i rundkastet. Kanskje har båtens spesielle kjøl vært en svakhet. Tross for lavere kjølprosent enn vanlig, var båten selvrettende. Havariet forteller hvor tøff Nordsjøen kan være.

«Magnus Zaremba» krysset seg sydover mot storm fra sydøst da den kullseilte to ganger.
«Magnus Zaremba» var på vei hjem fra sin andre tok i nordområdet da den forliste.