HER: 100 grunner blir nå merket langs vår lange kyst.

Her skal grunner merkes

«Merk Skjæret»-initiativet ble igangssatt våren 2015. Fler enn 1500 tips har resultert i at 100 skjær skal merkes.

Publisert Sist oppdatert
STAKE: 100 grunner blir nå merket for å gjøre navigeringen tryggere.

Gjensidigestiftelsen og Kystverket star bak «Merk Skjæret»-initiativet. Bakgrunnen var den flotte sommeren 2014 som resulterte i rekordmange grunnstøtinger og havarier.

Derfor ønsket man å merke de 100 farligste skjærene lang kysten vår basert på tips fra seilere og småbåteiere som kjenner til skjær som utgjør en spesiell fare. følge Finans Norge, som er interesseorganisasjonen til landets forsikringsselskaper, ble det satt ny rekord i antallet skadesaker og – utbetalinger til småbåteiere i 2014. Hele 8700 skadesaker ble registrert, og 406 millioner kroner ble betalt i skadeerstatning. Det var en økning på 38 prosent fra året før.

 Prioritering

– Vi har gjort en grundig analyse av samtlige 1500 tips når vi nå sitter igjen med en liste på 100 skjær, sier koordinator Thor Messel i Kystverket. Antallet tips om det respektive skjæret, trafikkgrunnlaget i området og rapporterte hendelser er blant kriteriene som er vurdert, sier Messel. Alle nymerkede skjær vil også bli plottet inn i elektroniske kartsystemer samt i nye utgaver av fysiske kart. Kystverket tar forbehold om mulige justeringer hvis bunnforholdene viser seg å være så utfordrende at det kompliserer monteringen betydelig.

 

Du finner grunnene som skal merkes her. 

STAKE: 100 grunner blir nå merket for å gjøre navigeringen tryggere.