Søk i arkivet

Navigasjon og sjømannskap

Stille før stormen

«Northern Passage» har fortsatt fin bør mot Kapp Farvell, men ruskevær venter.

«Peter 1st» var først, men uklare rekordregler

Skipper Daniil Gavrilov på «Peter 1st» har sendt ut en pressemelding der han korrekt nok gjør krav på å være først gjennom nordøst- og nordvestpassasjen. Men var de raskest, og hvor er egentlig start og mål?

Solorekord Nordvestpassasjen mot vest

Mens «Northern Passage» og «Peter 1st» slet seg gjennom nordvestpassasjen mot øst, satte den new zealandske seileren Greame Kendall solorekord mot vest.

God bør mot sydspissen av Grønland

Med god bør gjennom Baffin Bay er det trolig bare fire dagers seilas til neste milepæl for «Northern Passage». Da rundes Grønlands sydspiss.

Raskt inn, - raskt ut fra Pond Inlet

De glade polomseilere Børge Ousland og Thorleif Thorleifsson gjorde oppholdet i Pond Inlet kortest mulig. Etter å ha plukket opp nytt mannskap, fått nytt forstag og forsyninger satte de kursen mot sørspissen av Grønland, og etter hvert, mot Norge.

Legende til Norge

Opplev James Wharrams ekspedisjon i Oslo på søndag. Se smakebit her.

Dødt løp?

«Northern Passage» har nådd den 74 lengdegrad, det som regnes for porten ut av (eller inn i) Nordvestpassasjen. Den norske båten er dermed første seilbåt som har kommet seg gjennom nordøst- og nordvestpassasjen på en sesong, selvom æren trolig må deles med russiske «Peter 1».

Gjennom det værste!

«Northern Passage» kom seg smertefritt gjennom det fryktede Bellot stredet og med unntak av ett og annet isfjell synes veien videre rimelig oversiktlig.

Cambrigde Bay om 12 timer

«Northern Passage» gjør fin fremdrift i stiv kuling under stormfokk på rom kryss. Om 12 timer kommer båten til Cambridge Bay til pitstop og mannskapsbytte.

«Northern Passage» søker erfarent mannskap

«Northern Passage», den 31 for store trimaranen med Børge Ousland og Toffen Thorleifsson er på god vei til å bli de første til å komme gjennom Nordøst- og Nordvestpassajen i løpet av samme sesong. Nå trenger de mannskap på avsutningsetappene.

Dusj og rene klær

Det sto på toppen av ønskelisten til de tre seilerne da «Northern Passage» klappet til kai i Point Barrow sent i går kveld.

Nordøstpassasjen tilbakelagt - nå står nordvest for tur

Karene på «Northern Passage» har lagt mer enn halve turen bak seg nå de nå seiler opp under kysten av Alaska, klare til å utfordre Nordvestpassasjen.

Tilbake etter tre og et halvt år med klimaforskning

Lørdag førstkommende klapper seilbåten Jotun Arctic til kai i Asker etter tre og et halvt år med klimaforskning i Arktis.

Gå til toppen