Gjør-det-selv

DUELL: Vi har prøvd ulike lim- og tetningsstoffer og har ikke belegg for å si at det ene produktet er bedre enn det andre. Mest brukt blant båtfolk er Sikaflex og Tec7. Kjøper du en av disse er du sikker.
FUGEPISTOL: For å legge lim- og tetningsmidler trenger du en fugepistol. Regelen om at godt verktøy er halve jobben, gjelder også for verktøy for liming og tetting.
LIM- OG TETNINGSMIDLER: Lim- og tetningsmidler kalles gjerne for for Sikaflex, men det finnes en rekke produsenter. Foruten Sikaflex er Tec7 blant de mest brukte.
EN KUNST: Det er en kunst å legge fine fuger. Det er blant annet viktig å ha kontroll over hvor mye som kommer ut av patronen. Det blir lett mye griseri.
LIME OG TETTE: Fremgangsmåten for liming og tetting er at du legger Sikaflex på flatene. Sett det hele sammen uten å bruke kraft. Etter cirka ett døgn skrur du så til. På den måten vil tetningsmassen fungere som en gummipakning.
VENT: Etter liming skrur du lett til, vent så minst ett døgn før du skrur skikkelig til. Skrur du hardt til umiddelbart skvises tetningsmiddelet ut, og tetningen blirdårlig. Om du derimot skrur til etter et døgn vil Sikaflexen fungere som en ...
SKROGGJENNOMFØRING: Om du skal sette inn nye skroggjennomføringer,egg rikelig med tetningsmiddel rundt hullet. Legg også Sikaflex/Tec7 nederst på selve skroggjennomføringen. Vri på skroggjennomføringen for å fordele tetningsstoffet når du setter den ...
SKJÆR BORT: Når Sikaflex er tørket, skjærer du bort overflødig tetningsstoff med en kniv. Pass på å ikke skjære for dypt.
NYTT BUNNSTOFF: Legg på ny primer der du har pusset ned til gelcoaten og avslutt med å legge nytt bunnstoff rundt skroggjennomføringen.
VERTIKALE LINJER: Skal du lime noe fast til skottet skal du legge vertikale, parallelle striper og så presse det som skal festes mot underlaget. Legger du horisontale linjer, vil det lett legge seg smuss og fukt på oversiden av fugen. Om du derimot ...
NESTEN FERDIG: Når du er fornøyd med fugen, tar du bort teipen. Tetningsmiddelet vil da løsne litt i kantene. Dypp på nytt fingeren i såpevann og stryk forsiktig over fugen, da legger den seg fin på plass.
FERDIG: Dypp på nytt fingeren i såpevann og stryk forsiktig over fugen, da legger den seg fin på plass.
JEVNT LAG: Legg maskeringsteip på begge sider av fugen. Bruk fugepistol og legg et mest mulig jevnt lag med Sikaflex.
BRUK FINGER?N: Ha en kopp med såpevann for hånden. Dypp fingeren i såpevannet og stryk over tetningsmiddelet slik at det blir en jevn kant, mest mulig ut i null mot teipen.

Slik får du fine fuger

Lim- og tetningsmidler har et stort bruksområde i en båt, men det er ikke så lett å få fugene de etterlater seg fine. Men det fins råd å få!

Publisert Sist oppdatert

En gang ble de fleste lim- og tetningsmidler kalt for silikon. Deretter Sikaflex eller bare Sika. Ingen av delene er riktig. Silikon brukes knapt båten – og Sikaflex er et merkenavn.

De aller fleste av oss har en patron eller en tube med lim- og tetningsmiddel i båten. Den brukes til det meste, enten det er noe som skal limes, tettes eller fuges. Og den brukes både under dekk, på dekk og under vannlinjen.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER