AVANSERT: 505-VM vil benytte seg av den fremste teknologien som fins for å formidle seiling på nettet. [Foto: Christophe Favreau]
IKKE OLYMPISK: 505-klassen har aldri vært en olympisk klasse, men har ofte vært med i diskusjonen. [Foto: Christophe Favreau]

174 båter til start i 505-VM

Noen klasser lever utmerket uten OL-status.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Et av årets største internasjonale jollemesterskap arrangeres i Kiel i 505-klassen. [Foto: Christophe Favreau]

Hele 174 båter stiller i år til start i VM i tomannsjolle-klassen 505, og det er det tredje største deltagerantallet i klassens vel 60-årige historie. Mesterskapet foregår i Kiel i Tyskland, og det er 16 nasjoner representert på listen. Norge står ikke der.

Ble ikke olympisk

505 har aldri vært en olympisk klasse, det var det Flying Dutchman som ble da man skulle ha en ny tomannsjolle-klasse i 1960. Briten John Westell skapte båten i 1953, og den ble internasjonalt godkjent i 1955 – etter å ha deltatt i testseilaser i La Baule i Frankrike i regi av det internasjonale seilforbundet da forbundet var på leting etter en ny OL-klasse. Opprinnelig var båten 18 fot lang, men ble før testseilasene kortet ned til en skroglengde på 5,05 m. Derav navnet – 505 – eller «Five Oh» som den heter blant klassens seilere.

Mens Flying Dutchman-klassen nøt sin olympiske tilværelse i flere 10 år, utviklet 505-klassen seg i skyggen. Mange seilere mente 505 var en langt tøffere og mer krevende båt å seile enn FD-en. Blant seilere ble Flying Dutchman gjerne kalt for et «hangardskip» i forhold til 505-en, som har et langt rankere skrog med smal vannlinje og stor bredde i dekkshøyde. På mange måter kan man si at 505 er i slekt med de moderne skiffene, som for eksempel klassene 49er og 29er.

Ikke i Norge

Mens 505 ble en populær klasse i Sverige, Danmark og Finland, slo den aldri an i Norge. Kun ett norsk lag forsøkte seg en gang internasjonalt i 505-klassen, og det var Carl Peter Aaser og Christian Walter på midten av 1970-tallet.

Spesielt danskene har gjort det godt i 505-klassen, først med seilerlegenden Paul Elvstrøm, som ble verdensmester i 1957 og 1958. Deretter var det brødrene Jørgen og Jacob Bojsen-Møller som gjorde det godt, og de er sin fremskredne alder til tross, med i årets VM – sågar blant favorittene.

505-jollen ble sett på som forut for sin tid da den kom, og båten er fortsatt knyttet til spisskompetanse og teknologi, ikke minst fordi datafirmaet SAP i flere år har vært hovedsponsor og utviklet sitt regatta-analyse-verktøy i klassen. Tracking i kombinasjon med direktesendt nett-TV hører også med til hva 505-klassen har drevet med i flere år allerede.

Slik vil det også være i Kiel når de 174 lagene skal konkurrere om VM-tittelen. Mesterskapet starter 16. august.