Tre norske lag i Yngling-VM

Tre lag fra Askøy skal forsvare de norske fargene i Yngling-VM.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Tre norske lag skal kjempe mot sterke utlendinger i Yngling-VM.

42 båter skal kjempe om VM-tittelen i Yngling, og tre av disse lagene kommer fra Askøy Seilforening. Mesterskapet er en del av Travemunde Woche i Tyskland, og Ynglingene innleder mesterskapet sitt i dag.

Tre lag fra Askøy Seilforening

De tre lagene som skal forsvare de norske fargene i denne tradisjonsrike klassen er:

Karl Petter Haugen/Jan Rune Hopland/Hilde Snåsøy

Svein Andre Hol/Eivind Mellingen/Fabian Bruvik

Chris Thomas Skogen/Rikke Thorsen/Per-Ivar Thorsen

I VM i 2013 ble det tredobbelt nederlandsk på pallen, og to av medaljørene, inklusive verdensmestrene, stiller til start i Travemunde. Også fjerdeplassvinner, svenske Mattias Dahlström, er på plass, så de norske lagene skal få nok å bryne seg på.

OL tok knekken på klassen

Interessen for Yngling fikk en alvorlig knekk i Norge etter at klassen ble olympisk for jentelag. Da forsvant bredden fullstendig, og det var kun noen få lag som satset internasjonalt.

Helt fra 1969 og frem til 2003 ble det avholdt NM hvert år, men i 2004 var det stopp. I 2010 fikk man blåst liv i NM-et igjen da 21 båter ble samlet i Trondheim, men det stilte ikke nok båter i 2011 og 2012. Under NM på Askøy i 2013 deltok det 22 båter, men da sviktet vinden fullstendig og det ble kun avviklet to seilaser.

Militære båter

Tyngdepunktet i det norske Yngling-miljøet ligger nå på Askøy. Seilforeningen overtok or noen år siden ansvaret for en rekke miltære Ynglinger som er blitt møysommelig pusset opp og fornyet, og foreningen har nå en flåte på rundt 20 aktive båter.

At dette har gitt resultater, viser det faktum at tre norske båter har tatt turen til VM i Tyskland. I fjor var Svein Andre Hol og laget hans enslig norsk svale, noe som endte med 32. plass i konkurranse med 51 andre båter.