Hovedutfordrer trekker seg fra America's Cup

Hovedutfordreren, Challenger of Record til America's Cup, Hamilton Island Yacht Club trekker seg fra de neste seilasene.

Publisert Sist oppdatert

En talsmann for familien Oatley som er den største finansielle bidragsyteren til det australske America's Cup prosjektet uttalte at kostnadene er blitt mye høyere enn beregnet til tross for at man som hovedutfordrer hadde håpet å kunne påvirke arrangementet i en mer bærekraftig og økonomisk forsvarlig retning der man ville legge mer vekt på selve seilingen enn på den kommersielle utviklingen av America's Cup.

At Challenger of record trekker seg fra seilasen skaper hodebry for Russell Coutts, sjefen for America’s Cup Event Authority (ACEA). I henhold til protokollen (regelverket) for de neste seilasene vil ingen utfordrer bli akseptert før det er minst tre andre utfordrere på banen. Med Australia nå ute og et fransk prosjekt som virker svært usikkert er det bare fire lag igjen, Team News Zealand, svenske Artemis. Luna Rossa fra Italia og Ben Ainslies britiske utfordring. Om et av disse skulle trekke seg og det ikke kommer nye til, blir det ingen America's Cup seilaser i 2017.

Tidsplanen for forberedelsene til den neste regattaen gjør det ikke spesielt enkelt for utfordrerne, Lagene må betale den første terminen på 1.025 millioner dollar i startkontingent allerede innen 8. august, mens datoene for regattaen ikke vil være kjent før i november og arrangørstedet for finalene ikke før helt på slutten av 2014. Den andre delen av startkontingenten på USD 1 mill, forfaller sammen med et tilsvarende beløp som må stilles som sikkerhet for deltakelse 1. desember i år.

Det er særlig usikkerheten rundt arrangørstedet for finalen som gjør det vanskeig å reise penger fra kommersielle sponsorer. Mange er svært misfornøyd med at San Fransisco som var vert for de spektakulære seilasene i 2013 er droppet fra listen over mulige arrangører neste gang. Her står nå valget mellom Bermuda og San Diego, og spesielt Bermuda er lite gunstig for sponsorene.

Russell Coutts beklager sterkt at det australske laget trekker seg. Nasjonen har en sterk posisjon i America's Cup historien etter at Alan Bonds «Australia II» med John Bertrand som skipper ble det første laget som tok pokalen fra New York Yacht Club da australierne vant i 1983. Coutts minner imidlertid om at hovedutfordreren, italienske Mascalcone Italiano trakk seg sist gang da Artemis ble tvunget til å ta rollen som Challenger of Record. Hvem som tar denne jobben nå er foreløpig uvisst.