men båten holdt seg flytende og slept til land
«Mosquito» fikk hele baugen kuttet av og var nær ved å synke,

Dramatisk kollisjon i Sandefjord

Europe Week 2014 fikk en dramatisk start etter en kollisjon der en av de involverte var nær ved å synke.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbilde: 6 meteren «Mosquito» og den tyske 7 meteren «Star III» var involvert i en kollisjon med store materielle skader. Foto Clare McComb.

Det var drømmeforhold på Sandfjordsfjorden igår, men en dramatisk kollisjon på regattabanen kunne lett ha fått dramatiske konsekvenser. To av båtene, som for øvrig også begge deltok i Europauken i 1914, den norske 6 metren «Mosquito» og den tyske 7 meteren «Star III», var involvert i en kollisjon der baugen på den norske båten ble revet tvert av, og om det ikke hadde vært for et vanntett skott rett aktenfor skadeområdet ville båten trolig ha sunket.

KNS´generalsekretær Jan-Erik Næss som hadde kommando på startfartøyet «Sigval Bergesen» kommenterer hendelsen:

- Rådsnare komitebåter (RIBer ) stabiliserte båten for slep over til vår Sigval Bergesen som tok båten under sin hydrauliske kran og løftet opp baugen slik at den ved hjelp av en av våre oppblåsbare bøyer fikk tettet den ødelagte baugen. Slep inn til Sandefjord ble så gjennomført av vår egen RIB,  under tilsyn av RS skøyta «Stormbull».

Seilas har ikke lyktes i å få kontakt med seilerne på «Mosquito», men etter det vi forstår var båtene involvert i en styrbord/babord situasjon på kryss. «Mosquito» ble umiddelbart etter at den nådde havn, heist på en lastebil som tok båten til et båtbyggeri på Fjærhomen utenfor Tønsberg. «Star III» fullførte seilasen og kom på 6. plass i sin klasse.

«Mosquito» er tegnet av den berømte konstruktøren Johan Anker og skal ha vært hans første 6 meter med Bermudarigg. Den ble bygget for Magnus Konow til Europauken i 1914. I 2005 ble båten restaurert av Risørmannen Petter Halvorsen og den deltok året etter i verdensmesterskapet for 6 metere i Sandhamn i Sverige.

Les intervju med Henrich Nissen-Lie på nrk.no

Episoden omtales også i Østlandsposten

For de øvrige deltakerne forløp regattaen uten dramatikk. Her er resultatlisten