God norsk åpning da EM i 49ers startet igår

Årets Europamesterskap i 49er samler 280 seilere representert med 50 FX og 90 49er standard. Tre av dem er norske.

Publisert Sist oppdatert

Her er rapport fra Carl-Christian Agerup

49erFX

Seilere som kom rett fra 29eren har til nå dominert den nye OL klassen for kvinner med danske  Ida Marie Nielsen og Marie Olsen og New Zealandske Alex Maloney og Molly Meech i spissen. Danskene er regjerende Europamestre og vant nylig Junior VM i Århus. Mens Alex og Molly er regjerende verdensmestre fra 2013.

49erFX klassen har imidlertid tiltrukket seg en rekke av de største profilene innen olympisk seiling de siste årene. Blant annet seiler nå samtlige medaljører fra London OL’s match racing program 49erFX, Tamara  Echegoyen (ESP), Olivia Price (AUS) og Silvia Lehtinen (FIN).  Spanske Tamara seiler for øvrig med tidligere verdensmester i 470  Berta Betanzos. Italienske Giulia Conti har deltatt i OL i både Athen og Beijing, sist i 470 der hun tok 5. plassen. Gullvinneren fra OL i Beijng i 470, Australske Tess Parkinson har også gjort overgangen til 49erFX men er ikke med i Helsinki.

Med i Helsinki er derimot den franske tidligere verdensmester fra 2007 i Laser Radial Sarah Steyart som har kommet sterkt det siste året.

Hovedbilde: Helene Næss og Marie Rønningen var beste norske lagt i EM starten.

Brasilianske Martine Grael som seiler med Kahena Kunze topper for tiden ISAF rankingen for klassen. Martine er datter av den nærmest legendariske seilere Torben Grael som innehar hele 5 OL medaljer og er en av favorittene her. Hennes bror Marco seiler forøvrig i 49er feltet. I tillegg til seilerne over stiller både Tyskland og Storbritannia med svært sterke lag med 3 båter hver som på en god dag kan ta hjem mesterskapet.

Norge er representert ved to båter. Ragna og Maia Agerup fra KNS og Helene Næss og Marie Rønningen fra Tønsberg Seilforening. Begge lag satser for tiden nærmest full tid på å i første omgang kvalifisere Norge til plass i OL i Rio.   lenger sikt har begge lag en ambisjon om medaljer både i Rio i 2016 og Tokyo i 2020.

Første dag på regattabanen bød på drømmeforhold med sol og 6-8 m/s. 4 race ble gjennomført og Helene og Marie hadde en kanonstart med serien 8,2,6 og 13. Ragna og Maia fulgte like bak med 7, DNF,11 og 12. Dessverre for KNS jentene så røk skjøtet deres i andre seilas, hvor de også lå i teten av feltet.  Etter dag én ligger de norske jentene henholdsvis på 10. og 23. plass, noe som er svært godkjent i det sterke feltet.

Resultater etter 1. dag:

1st:  GBR 99 Kate MACGREGOR, Katrina BEST 2.0 (12.0) 1.0 2.0  5.0

2nd:  ITA 4 Giulia CONTI, Francesca CLAPCICH  4.0 1.0 (27.0 RET) 1.0.0 6.0

3rd:  BRA 12 Martine GRAEL, Kahena KUNZE  5.0 1.0 2.0 (11.0)  8.0

Regattaen fortsetter med kvalifiseringsrunder i morgen torsdag (ingen vind i dag onsdag) før finaleseilaser (beste 26 båter i gullfinalen) fredag og lørdag og medaljeseilaser søndag. Resultater, bilder og video 

49er

49er klassen er en godt etablert klasse som gjorde sitt olympiske inntog i OL i Sydney i 2000.  Nivået i klassen er svært høyt med seilere fra flere enn 30 nasjoner i EM. 2 tidligere OL gull medallister er med: Australske Nathan Outterridge og Iain Jensen (London 2012) og Danske Jonas Warrer som vant OL i Beijing under dramatiske omstendigheter og som nå seiler med sin nye makker Anders Thomsen. I tillegg deltar 4. Plassen fra London OL, franske  Manu Dyan and Stephane Christidis.

Les mer her

Norge har historisk hatt flere lag som har hevdet seg godt i 49eren. Både i OL i Sydney og i Athen hadde Norge store forhåpninger til Christoffer Sundby og hans makkere, henholdsvis Vegard Arnhoff og Frode Bovim. I Beijing i 2008 satset Bovim videre med Christoffer Gundersen. Beste norske resultat ble en 4.plass i Athen. Det er derfor gledelig at KNS seilerne Anders Klippenberg og Ludvig Johansson tar opp hansken og satser for fullt i 49eren. Det norske laget har kun trent sammen i vel 6 måneder og kan dermed ikke regne med å være med blant de beste enda. Under EM i Helsinki ligger teamet 57 etter første dag etter serien 20, 20 og 12. KNS seilerne har imidlertid mange langt mer erfarne team bak seg og ser ut til å være på riktig vei til en lovende karriere i 49eren.

Også i 49eren fortsetter regattaen med kvalifiseringsrunder i morgen torsdag (ingen vind i dag onsdag) før finaleseilaser (beste 26 båter i gullfinalen) fredag og lørdag og medaljeseilaser søndag. Resultater, bilder og video