Mange brutt, skader på rigg og grunnstøtinger

Arrangøren KNS var i alarmberedskap i natt da sterk vind tvang mange til å bryte Færderseilasen. Rigghavarier og grunnstøtinger skapte problemer.

Publisert Sist oppdatert

Ca. 50 båter har brutt Færderseilasen etter kraftig nordavind i natt. Den varslede vindøkning kom senere og sterkere enn ventet, og det ble registrert mer enn 20 m/sek i kastene. Morten Nissen-Lie og Christian Madsen som vant shorthandedklassen for båter som rundet Treistein rapporterte om stabilt 13/15 m/sek. De hadde ett rev i storseilet og seilte med treerfokk på veien nordover.

Færdersjefen Per Bøymo forteller at mye skjedde på en gang i løpet av kort tid da det var på det aller mørkeste. I tillegg til mange havarier, slet også målgangsbøye og brygger seg inne i Horten. Dette krevde mange ressurser, og Bøymo måtte på et tidspunkt kommunisere til seilerne at det viktigste var å ta vare på personer, og la båter og annet materiell fare. Heldigvis ble det ikke så store materielle skader. Det rapporteres on 3-4 mastebrudd og mange seilhavarier. - Mange av seilerne er for dårlig forberedt, sier Bøymo. - 12/13 m/sek burde det være greit å håndtere, sier han. Flere knops motstrøm gjorde foholdene ekstra vanskelige.

Personskader var likevel ikke til å unngå. Et kvinnelig besetningsmedlem på en Sun Odussey 49 fikk skade på øye, nese og lepper etter å ha blitt truffet av en løpsk tauende og måtte fraktes til sykehus fra Åsgårdstrand. En mannsperson falt i sjøen og måtte plukkes opp av en annen båt i farvannet.

Også ved runding utenfor Nærsnes måtte en av båten bryte løpet på grunn av en personskade. Det så en stund alvorlig ut for et besetningsmedlem på Rolf Møll Nilsens X-40 «SnaXy» som under en jibb fikk storseileskjøtet i rygget slik at han fikk slengt hodet mot en av vinsjene ombord. Mannen mistet bevisstheten og pådro seg store sårskader. Skipperen fikk tilkalt ambulanse som hentet den skadde i Nærsnes. Idag morges rapporteres det at mannen er ved bevssthet og at det ikke er konstatert indre skader.