Blir det 700 båter?

Færderseilasen starter på fredag, og det er plass til flere båter. Hvorfor faller deltagerantallet?

Publisert Sist oppdatert

Deltagerantallet i Færderseilasen synker for hvert år. I skrivende stund mangler det tre båter for å bikke 700. Det er ca 30 færre enn i fjor. Den største klassen er Express med 45 båter, den nest største er R36, raske seilbåter rundt 36-fot som seiler NORrating. R36 klassen teller 43 båter. Første start fra Oslo går kl. 12.30, og siste start kl. 15.40. Det er også en start i Son. Disse starter kl 18.00.

Færre en-type klasser

Det er en tilbakegang i alle klasser, fra klassiske trebåter, skøyter og tur til de moderne regattabåtene. Lavere nybåtsalg er nok en av forklaringene at deltagerantallet synker.

Det er i år 36-klasser med i Færderen, av disse er kun tre en-type. Det er Express, IF og First 31,7. I IF klassen er det 27 båter og i First 31,7 er det 10. Borte er Knarr, H-Båt, Melges 24, 11-mod, X-99, First 40,7, Fenix, Ballad osv. Det var også tidligere egen Bavaria-klasse, Hallebrg-Rassy og Maxi.

Du finner startlistene her

Hva må til?

Klasseklubbene har vært med å piske opp deltagerantallet i Færdern. Mange av disse ligger nå død. Regattabåtene som var topp for ti år siden, begynner å falle ut. Er seilgarderoben blitt for dårlig? Shorthandseiling er i vinden, og Norge har ledet utviklingen, men det er kun påmeldt 29 shorthandbåter fordelt på to klasser, hvorfor.

Vil det hjelpe å snu Færdern, eller hva må til for å få regattaen tilbake til glansdagene med over 1200 deltagere? Bruk kommentarfeltet under.

Om diskusjonen får deg til å endre mening, så kan du melde deg på her. seilmagasinet.no/regatta