America’s Cup katamaranene krymper

Spillereglene for neste America’s Cup er publisert. Det blir vingseil og foiler, men til en lavere pris.

Publisert Sist oppdatert

Den 35. America’s Cup bygger på det beste av forrige cup. Finaleseilasene vil gå i 2017. Katamaranene krymper fra 72 til 62 fot, men skal være like raske. Redusert størrelse vil spare store kostnader, og håpet er å få flere lag på banen. Hvert lag kan bygge to båter, men skrogene skal komme ut av samme støpeform. Båtene får ikke lov til å bli seilt før 150 dager før de innledende seilasene foregår. Reglene for neste cup er utarbeidet av forsvareren Team Oracle, og en av utfordrerne, Team Australias Hamilton Island Yacht Club. Protokollen som beskriver neste America’s Cup er på 80 sider.

America’s Cup World Series

Før selve America’s Cup vil det bli holdt regattaer i AC45-båtene. America’s Cup World Series. Det skal holdes minst seks slike runder.

Starter alt til neste år og blir avsluttet i 2016. Utfordrerne kan arrangere seilasene i eget land. I 2017 vil det seiles en utfordrer cup i AC62-båtene. Båtene skal ha en besetning på åtte, hvor to av disse skal være fra landet laget representerer. Sist cup var det ingen svensker på den svenske Atremis-båten, og få amerikanere på Team Oracle.

Det er ikke bestemt hvor seilasene skal seiles, men vinneren av selve finalen er den båten som får syv seire.

Blir det seks utfordrere?

Australia vil utfordre Team Oracle. Mye tyder på at Italia med Luna Rossa, Sverige med Artemis, New Zealand og kanskje også England og Frankrike gjør det. Det blir kun fire båter som får seile utfordrerseilasene. Påmeldingsavgiften er på 2 millioner dollar, og lagene må også ut med en million i depositum.

Påmeldingen åpner 9. juni, og avsluttes 8. august

Du finner protokollen her.