OL veteraner i klassisk duell

OL veteranene Einar Koefoed og Dag Usterud duellerer i klassiske 8-metere under Europe Week til sommeren.

Publisert Sist oppdatert

Først da Magne Brekke for få år siden tok hjem Tore Holm konstruksjonen «Wanda» fra 1937 fikk Kong Haralds 8-meter fra 1938 «Sira» skikkelig konkurranse fra en norskeid 8-meter. Brekke har gradvis oppradert båten som da den var svenskeid også konkurrerte hyppig mot Kong Olav på Hankø i femti og sekstiårene. Begge båtene seiler i «Sira-klassen» for båter bygget før 1960 og som ellers måler inn etter de gamle klassereglene, men mens mange av båtene i denne klassen har vært gjennom stadig oppgraderinger, har Kong Harald ført «Sira» tilbake til 1938 standard med tremast og gamle beslag. Kun når det gjelder seilgarderoben er det utviking å spore ombord på «Sira». Likevel har kongebåten vært på topp i klassen gjennom flere mesterskap og i VM 2008 vant «Sira» sin egen cup, for øvrig for første gang. I det siste verdensesterskapet for 8-metere i Helsinki i fjor kom «Sira» på 3. plass i klassen med «Wanda» to plasser bak.

Til årets sesong har «Wanda» vært gjennom en ytterigere oppgradeirng og båten har også fått nye seil. Ombord finner man foruten eieren, også Dag Usterud som står til rors, Lars Ingeberg og Fredrik Honingsvåg. Usterud er også en veteran i olympisk sammenheng og skulle etter manges mening ha vunnet sølv i Solingklassen under OL i Los Angeles i 1984, men ble disket i den siste seilasen og endte isteden på 5. plass.

Kongen selv er opptatt med grunnlovsjubileet denne sommeren og får seilt lite og det blir Koefoed som sammen med Kongens faste båtmann Kjell Arne Mrann får ansvaret for «Sira» under Europe Week. Einar Koefoed har siden midt på åttiallet vært endel av grunnstammen i mannskapet til Kong Harald og han deltok i OL 1964 på Sagamibukten utenfor Tokyo i Flying Dutchman klassen der han ble nummer ni. Også kongen som da fremdeles var kronrins hadde sin olympise debut i 1964 og deltok i Japan med 5.5 meteren «Fram III» som ble nummer åtte.

Under Europe Week deltar også den mest berømte norske OL seiler i moderne tid, Peder Lunde jr. som ble kjent som GULL-Peder etter at han som 18 åring tok gull i Flying Ducthman klassen allerede i 1960. I 1968 tok han sølv i Star og han deltok for Norge også i 1972 og 76. Peder Lunde er rormann på regattaens største båt, «Eileen II».