Simen Løvgren
Rune Aasberg

Seiler Normandy Channel Race for andre gang

Rune Aasberg og Simen Løvgren seiler internasjonalt shorthandrace i Class 40. Starten går på mandag.

Publisert Sist oppdatert

Normandy Channel Race er en tomanns regatta, og som gjennomføres non-stop i klassen Class40. Regattaen er en av de mest krevende tomanns regattaer i Europa. Det stiller hele 20 båter i regattaen, hvor de fleste deltagerne er profesjonelle seilere fra Frankrike og England. Det seiles med klassebåter på 40 fot, med minimal vekt og mye seil. Båtene seiles gjerne i hastigheter på 20 til 25 knop i medvind.

Normandy Channel Race  starter den 25. mai utenfor Caen på Normandy kysten i Frankrike. Seilasen går videre over til England, rundt øya Isle of Wight, langs hele sydkysten av England, inn i det beryktede Irskehavet med runding rundt Tuscar Rock og det beryktede Fastnet Rock. Videre går seilasen tilbake til Frankrike med runding rundt øya Guernsey og i mål i Caen. Seilasen er ca 1000 nautiske mil lang og kan vare opptil 6 døgn, avhengig av været.

Superraske regattamaskiner

Det Norske laget, bestående av Rune Aasberg fra Gjerdrum og Simen Løvgren fra Asker, konkurrerer i klassen Class40 med båten “Solo”. Båten er en 40 fots ren regattamaskin og har et enormt seilareal, som gjør at båthastigheter opp mot 25 knop er helt vanlig. Bare storseilet alene er 73 m2 og den største spinnakeren er 200m2.

Rune Aasberg (46) har erfaring fra den transatlantiske solo-regattaen Route du Rhum i 2010, men pga. problemer med elektronikken om bord var han nødt til å bryte. I tillegg har han seilt mange havseilaser de siste årene med “Solo”, hvor bla. seier i Round Ireland and Britain Race er et høydepunkt.

Rune var nominert til «Årets Seiler» i 2010

Simen Løvgren (48) har seilt havseilas regattaer i mange år og de siste med sin båt “Optimila.no” i både single og tomanns- regattaer til både enkeltseire og ledelse av shorthanded rankingen i Norge. Nå stiller disse to seilerne sammen i “Solo”, og utgjør et sterkt team og hvor målet er topp tre i Transat Jacques Vabre.

La ann til pallplass

Seilteamet deltok i NCR i 2012 og lå an til pall-plass da det var igjen 20 nm av seilasen, hvor de havnet i et "vindhull" med helt vindstille og hvor konkurrenter som lå bak seilte forbi og skjøv nordmennene ned på en 8. plass. Seilteamet har lang erfaring fra denne type seilaser og har over flere år plassert seg i toppen både i nasjonale og internasjonale regattaer. Den plasseringen som er gjevest, i følge de selv, er 4. plass i den transatlantiske regattaen Transt Jacques Vabre, fra Le Havre i Frankrike til Costa Rica i 2011, med 16 proffe lag på starten.

Seilteamet har videre ambisjoner om deltagelse i regattaer jorden rundt, non-stop, i en større klasse. De arbeider med å få finansiert prosjektet og har et eget program for dette.

Du kan følge regattaen her

Du kan følge Rune og Simen her

Start og mål i Frankrike med runding i Syd England og Irland.