Søk i arkivet

Sveneke Artemis oppdaget for sent at suksess i AC72 handlet om foiling.
Sveneke Artemis oppdaget for sent at suksess i AC72 handlet om foiling.

Rammes av amerikanske straffetiltak?

Den svenske seileren Torbjörn Törnquist tjener store penger som medeier i oljemeglerfirmaet Gunvor med base i Moksva. Nå kan partnerens nære forhold til Putin stikke kjepper i hjulet for virksomheten.

Svensken Torbjörn Törnquist, bildet over, hadde ikke noe godt år i fjor. Hans Artemis prosjekt, challenger of record for de 34 seilasene om America's Cup kostet ham 100 millioner dollar rett ut av vinduet, seileren Bart Simpson omkom i en tragisk båtulykke og 72 foteren «Artemis» var uten sammenligning det svakeste av alle utfordrerlagene.

Nå kan Russlands militære handlinger på Krimhalvøya og i Ukraina gjøre livet surt for Törnquist og hans oljemeglervirksomhet gjennom selskapet Gudrun, som etter sigende omsetter 35% av all russisk olje og dermed er den finansielle kilden til Törnquists seilereventyr. I henhold til en rapport i Reuters (via BusinessInsider) er Törnquists partner Gennady Timchenko rammet av amerikanske sanksjoner mot enkeltpersoner i kretsen rundt president Putin som etter sigende også selv skal ha eierinteresser i Gunvor og tilgang til pengestrømmen i selskapet.

Timchenkos midler i USA er frosset og oligarken kan ikke lenger reise fritt i USA. Han skal nylig ha solgt sine 44% i Gunvor til Törnquist for å hindre at selskapet blir direkte berørt av konflikten. Likevel står i følge Reuters også Törnquist selv i fare for å bli hindret i å sponse America's Cup laget sitt og til og med bli nektet innreise til USA.

Den russiske annektering av Krim har i hvert fall satt stopper for den russiske gassgiganten Gazproms planer om å sponse et AC prosjekt, og dermed kan det spøke for to lag til de 35. seilaser om America's Cup, og det enda før protokollen for seilasene er signert.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen