Rammes av amerikanske straffetiltak?

Den svenske seileren Torbjörn Törnquist tjener store penger som medeier i oljemeglerfirmaet Gunvor med base i Moksva. Nå kan partnerens nære forhold til Putin stikke kjepper i hjulet for virksomheten.

Publisert Sist oppdatert

Svensken Torbjörn Törnquist, bildet over, hadde ikke noe godt år i fjor. Hans Artemis prosjekt, challenger of record for de 34 seilasene om America's Cup kostet ham 100 millioner dollar rett ut av vinduet, seileren Bart Simpson omkom i en tragisk båtulykke og 72 foteren «Artemis» var uten sammenligning det svakeste av alle utfordrerlagene.

Nå kan Russlands militære handlinger på Krimhalvøya og i Ukraina gjøre livet surt for Törnquist og hans oljemeglervirksomhet gjennom selskapet Gudrun, som etter sigende omsetter 35% av all russisk olje og dermed er den finansielle kilden til Törnquists seilereventyr. I henhold til en rapport i Reuters (via BusinessInsider) er Törnquists partner Gennady Timchenko rammet av amerikanske sanksjoner mot enkeltpersoner i kretsen rundt president Putin som etter sigende også selv skal ha eierinteresser i Gunvor og tilgang til pengestrømmen i selskapet.

Timchenkos midler i USA er frosset og oligarken kan ikke lenger reise fritt i USA. Han skal nylig ha solgt sine 44% i Gunvor til Törnquist for å hindre at selskapet blir direkte berørt av konflikten. Likevel står i følge Reuters også Törnquist selv i fare for å bli hindret i å sponse America's Cup laget sitt og til og med bli nektet innreise til USA.

Den russiske annektering av Krim har i hvert fall satt stopper for den russiske gassgiganten Gazproms planer om å sponse et AC prosjekt, og dermed kan det spøke for to lag til de 35. seilaser om America's Cup, og det enda før protokollen for seilasene er signert.