Nasjonalitetsregel i America's Cup?

Det mener et flertall i en meningsmåling.

Publisert Sist oppdatert

Vil en nasjonalitetsreget vinne over egeninteressene, spør man i forbindelse med de neste seilasene om America’s Cup.  Spørsmålet er relevant: Amerikanske seilere vant 11 VM tilter i 2013. Likevel var kun én amerikansk seiler med på ORACLE Team USA, vinneren av America's Cup i 2013. Seilere fra New Zealand dominerte mannskapslistene og rormannen på den amerikanske båten var fra Australia.

Til de 35. seilasene om America's Cup er det regelendringer på gang. Foruten at man vil redusere kostnadene for å delta i seilasene, er det spørsmålet om nasjonstilhørighet for seilerne folk er opptatt av. Man har derfor foretatt en undersøkelse blant publikum, og denne har gitt følgende svar:

76% – Mer interessant. Vil heie på et genuint nasjonslag

20% – Betyr ingenting

4%   -  Mindre interessant. Ønsker de beste seilerne uavhengig av nasjonalitet.

I America's Cup er det forsvareren, Oracle Team USA sammen med Challenger of Record, et lag fra Australia, som fastsetter reglene for den neste regattaen. Her er imidlertid hva sentrale aktører uttaler om saken:

Oracle Team USA CEO Russell Coutts

Sett med publikums øyne tror jeg det ville være en klar forbedring. Fansen ønsker forståelig nok en regatta der det er nasjon mot nasjon.

Oracle Team USA’s general manager Grant Simmer

Jeg er en australier som har jobbet for et australsk, et sveitsisk og et amerikansk lag. De to sistnevnte lagene har vært helt og holdent internasjonale lag og jeg liker den delen av det. Jeg synes vi skal opprettholde internasjonale lag, og jeg tror heller ikke at forsvareren  Golden Gate Yacht Club vil gå inn for noe annet.

Oracle Team USA skipper Jimmy Spithill

Jeg synes lagene skal settes sammen av seilere basert på talent og ikke fargen på passene deres.