POGO 12.50: Bjørn E. Børresen og Jan-Helge Furnesvik stiller i en båt av typen Pogo 12.50.
SOLO: 4. plass fra Transat Jacques Vabre er hva seilerne i SOLO skal forsvare i Normandy Challenge Race. Foto: Alexis Courcoux.

Skal danse med franske stjerner

Fire norske seilere skal leke med franske shorthanded-seilere i Normandy Channel Race.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Rune Aasberg og Simen Løvgren i SOLO er den ene av to norske båter i Normandy Channel Race.

I Frankrike ligger Bjørn E. Børresen allerede klar med sin Pogo 12.50 LUPI, mens Rune Aasberg og Simen Løvgren for øyeblikket halser sørover med Class 40-en SOLO. De satte kurs for Frankrike rett etter Hollænderseilasen og seiler i skrivende stund i Den engelske kanal.

Norge nest størst

Normandy Channel Race er en populær og stor regatta for Class 40 som i år har samlet 17 båter med seilere fra 8 nasjoner. Med to båter stiller Norge med den største ikke-franske deltagelsen. De øvrige nasjonene som er representert, er England, Belgia, Nederland, Tyskland, Sveits og USA.

Bjørn E. Børresen fikk sin nye Pogo 12.50 ved nyttårstider og han har siden det trent og seilt med båten i Frankrike. Nå er LUPI klar for sin første store dyst, og med seg som makker har Børresen fått Jan-Helge Furnesvik, eier av en Pogo 40 i Norge. LUPI er i utgangspunktet ikke en Class 40, men igjennom å justere målene på blant annet rigg og seil etter Class 40-reglene, er den blitt godkjent som en Class 40. Båtens store «draw back» er at den ikke har vannballast.

Feltets eldste båt

For de norske seilerne handler det først og fremst om å samle internasjonal erfaring, men etter 4. plassen i doublehanded-seilasen Transat Jacques Vabre over Atlanteren i 2011, har det norske SOLO-laget ambisjoner om å gjøre en god figur på resultatlisten.

– Men det blir tøft. Det er mange gode seilere med og SOLO er nå den eldste båten i flåten, sier Simen Løvgren til Seilas.

SOLO har seilnummer 36, den nyeste Class 40en, en Kiwi FC 40, har seilnummer 118 i Class 40-klassens løpende nummerering.

Nesten 1000 nautiske mil

Normandy Channel Race starter i den franske byen Caen, og etter en runding av øya Iles St. Marcouf går løpet over til Isle of Wight i England, som skal passeres på innsiden. Deretter går ferden langs Englands sydkyst til Land’s End, over Irskesjøen til Tuskar Rock, langs kysten av Irland til runding av beryktede Fastnet Rock før kursen settes direkte til øya Guernsey og så tilbake til mål i Caen.

Totalt skal seilerne tilbakelegge en distanse på 975 nautiske mil. Starten går 2. september kl 17, og seilerne ventes i mål 7.–8. september. Seilerne må være på plass i Caen innen 29. august, hvilket betyr at Rune Aasberg og Simen Løvgren bare har tiden og veien. Foruten alt det formelle med registrering og sikkerhetskontroller skal båtene ligge i havnen til almenn beskuelse for de ca. 20 000 tilskuerne som er ventet til havnen i Caen.

Hjemturen til SOLO blir like travel. Da skal Rune Aasberg seile SOLO hjem alene – som trening til soloseilasen Zhik Skjeløy OneStar – som starter 15. september!

Fransk påmeldingspolitikk

For å delta i Normandy Channel Race har deltagerne måttet betale 500 euro i startkontingent dersom påmeldingen fant sted før 1. mars i år. Drøyde de påmeldingen, måtte de ut med 1000 euro om påmeldingen skjedde mellom 1. mars og 1. juli og 1500 euro var prisen om påmeldingen fant sted etter 1. juli.

Om noen valgte å trekke seg fra regattaen før 1. august, ville de få tilbake startkontingenten minus 200 euro. Om man trakk seg etter 1. august, beholdt arrangøren hele kontingenten.

30% av totalt innbetalt startkontingent går til den internasjonale Class 40-klubben.

Alle deltagerne får premie.

Franske favoritter

De norske seilerne nevnes ikke blant favorittene, og det er det vel heller ingen rasjonell grunn til. Deres seiler-CV er ennå litt for sped.

Franskmennene Halvard Mabire/Miranda Merron i sin Pogo 40 S2 CHAMPAGNE DE FRANCE blir ranket som de største favorittene fordi de vant Transat Quebec-Saint Malo for en måned siden. Tyskeren Jörg Riechers, som seiler sammen med franskmannen Nicolas Boldevézi, er en annen favoritt. Likeså er de franske seilerne Yannick Bestaven og Stephanie Alran.

De store utfordrerne er de unge britiske seilerne Ned Collier Wakefield (22) og Sam Goodchild (24) som ledet Transat Jacques Vabre i 2011 da de måtte bryte seilasen.

Normandy Channel Race kan følges gjennom tracking på nettet.