Norske medaljekandidater i Paralympics

Aleksander Wang-Hansen var norsk flaggbærer under åpningen av Paralympics, men også i selve regattaen har de norske seilerne er berettiget håp om å hevde seg.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbilde: Bjørnar Erikstad var rask med sitt nye seilsett under nordisk mesterskap i Tønsberg siste helg. Nå skal har teste det mot verdenseliten. Foto Mikkel Thommessen.

Paralympic regattaen arrangeres i Weymouth på de samme banene som den olympiske regattaen tidligere i måneden. Det skal seiles i tre klasser, 2.4 meter, Scud og Sonar hvorav Norge er representert i to. Regattaen starter 1. september og fortsetter med to seilaser daglig avbrutt av en hviledag før mesterne endelig skal kåres 6. september. I alt skal det seiles 11 seilaser.

I båter med mer en en seiler i mannskapet graderes lagene etter omfanget av seilernes fysiske handicap. På en skala fra 1 til 7 får hver seiler et tall der 1 viser maksimal og 7 minimal grad av funskjonshemming. I en Sonar med tre personer kan det samlede tallet maksimalt være 14.

De norske seilerne, Bjørnar Erikstad i 2.5 meter og Sonarlaget med Aleksander Wang-Hansen, Marie Solberg og Per Eugen Kristiansen har hatt en bra sesong der de alle har hevdet seg opp mot medaljenivå, og begge båtene bør på sitt beste nå også kunne være med å sloss om medaljene. Konkurransen er imidlertid beinhard. I 2.4 meter står det trolig først og fremst mellom franskmannen Damien Seguin og Thierry Schmitter NED som begge har vunnet tre verdenscupseiere denne sesongen. Bjørnar Erikstad er sammen med Helena Lucas GBR og Paul Tingley CAN de største utfordrerne. Farlige outsidere er i tillegg danske Jens Als Andersen og tyskeren Heiko Kroeger.

Bjørnar Erikstad stiller med et «hemmelig våpen» i regattaen, et nyutviklegt seilsett som han i sommer har testet ut sammen med seilmakeren Espen Aker. Storseiler har stor underliksbue og settes loosefoot. Det betyr ekstra seilareale unnavind, i tillegg til at fasongen er blitt svært bra. I årets nordiske mesterskap ble seilene testet i regatta og i den siste seilasen som vi selv overvar, vant Erikstad suverent.

I Sonarklassen kommer man ikke utenom hjemmefavorittene John Robertson, Hannah Stodel og Stephen Thomas. De har vunnet to av verdenscupregattaene i år, men har vært slått av nordmennene ved tidligere anledning. Farlig blir også franske Bruno Jourdren, Eric Flageul og  Nicolas Vimont Vicary  som har plasseringene 1, 2, 4 og 4 i verdenscup. Også Udo Hessels, Mischa Rossen og Marcel Van de Veen NED må regnes med blant gullfavorittene etter 1, 2, 2 og 4 plasser i verdenscupen. Den norske sonaren har plasseringene 3, 3, 4 og 6 i verdenscup og er outdsidere i dette selskapet, men det er lite som skiller og det kan nesten like gjerne bli norsk gull som 4. plass.

Norges Seilforbunds trenere Espen Slaatto og Lars Loennechen er ansvarlig for henholdsvis Sonaren og Bjørnar Erikstad og både president og generalsekretær vil overvære avslutningen av mesterskapet.