60.000 tilskuere overvar America's Cup regatta

Folk gikk mann av huse da America's Cup sirkuset var tilbake i Newport R.I. for første gang siden 1983.

Publisert Sist oppdatert

Newport var inntil 1983 synnonymt med America's Cup. Til da hadde Amerikanerne helt siden de vant pokalen i 1851 forsvart den hver eneste gang, og siden pokalen ble seilt om i 12 metere fra 1958, i Newport R.I. Dennis Conner ble i 1983 syndebukken som tapte pokalen til Alan Bonds «Australia II», båten med den kontroversielle vingekjølen som amerikanerne frem til denne dag hevder var ulovlig.  Konstruktøren skulle etter sigende ha vært en annen enn australieren Ben Lecxen, en ingeniør ved et hollandsk institutt for tanktesting.

Det var derfor knyttet store forventninger til den nest siste regattaen i America's Cup World Serien som ble holdt i Newport og avsluttet sist helg. De snaut 60.000 menneskene som hadde tatt veien til Fort Adams der de kunne følge seilasene ringside, var riktignok noe mindre enn de forventede 90.000, men likevel tilfredsstillende. Delstatens turistkontor talte 59,882 besøkende til Fort Adams State Park etter at de offisielt hadde håpet at 50.000 tilskuere ville ta veien i løpet av de ni dagene seilasene fant sted. 

Selve regattaen ble en stor suksess, primært for Oracle Team der Russell Coitts vant matchseilingen og lagkamerat James Spithill fleetseilasene og sammenlagt.

Team Emirates New Zealand, Team Korea, Italienske Luna Rossa og svenske Artemis Racing har til nå bekreftet at de vil delta i Louis Vuitton Cup, utfordrerregattaen til selve America's Cup i 2013, der Oracle Team er pokalforsvarer.