«Groupama» vinner Volvo Ocean Race

Med 2. plass på den 9. og siste etappen sikret Franck Cammas og «Groupama» seier i årets Volvo Ocean Race. Også 2. og 3. plassen sammenlagt er klare før in port seilasen.

Publisert Sist oppdatert

«Groupama» trengte bare å sikre 4. plass på etappen for å vinne Volvo Ocean Race sammenlagt. Og det var bare dersom «Puma» som lå på 2. plass før den siste etappen, skulle vinne det siste strekket fra Lorient til Galway. Men Franck Cammas & Co viste også på den siste etappen hvorfor «Groupama» er en verdig vinner etter mer enn åtte måneders seilas, ni etapper på havet og ti in port seilaser.

Tok ingen sjanser

Den franske båten tok ingen sjanser på den første delen av etappen og mannskapet unnlot å presse båten i den friske seilasen fra Lorient. Først da det løyet mot slutten av etappen ga franskmennene gass for alvor, og da var det ingen andre enn Chris Nicholson» og «Camper» som kunne stoppe «Groupama».

Treg start

«Groupama» hadde ingen strålende start på Volvo Ocean Race, med 5. plass i in port seilasen i Alicante og 3. plass på den første etappen der både »Puma», «Abu Dhabi» og «Sanya» måtte bryte løpet etter havarier. «Telefonica» dominerte regattaen fra start og med seier på de to første etappene så det ut til at den spanske båten skulle gå mot en lett seier. Det var først på etappen fra Sanya til Auckland at den franske båten begynte å vise seg frem og deretter har det vært pallplasser på alle seilasene, også på etappen fra Auckand til Itajai der «Groupama» brakk masten utenfor kysten av Uruguay og fullførte etappen med nødrigg.

Tok grep

Mens «Groupama» tok et stadig fastere grep om regattaen, mistet den tidlige lederen «Telefonica» sitt. Vinneren av første etappe har alltid også vunnet sammenlagt, men slik gikk det ikke for Iker Martinez og hans mannskap som etter den 7. etappen måtte gi fra seg sammenlagtledelsen til «Groupama». På den 8. fra Lisboa til Lorient hadde den spanske båten alle muligheter til å ta ledelsen tilbake, men hodeløs seiling i stormkastene der mannskapet presset båten altfor hardt med det til følge at begge rorene brakk, ble i realiteten kroken på døren for spansk suksess. Isteden ble det «Groupama» som kunne triumfere med førsteplassen foran hjemmepublikummet i Lorient.

Sikret 2. plass med etappeseir

At 2. plassen skulle gå til Chris Nicholson og «Camper» var kanskje uventet, men New Zealaenderne har seilt jevn bra og hele tiden vært innenfor skuddhold til en topplassering. Seieren i natt sikret sølvet uavhengig av utfallet på in port seilasen. De fire første båtene har vært i en klasse for seg i dette Volvo Ocean Race, og uansett hvor seieren ville havne, noe som har vært uklart helt til det siste, kan man ikke si annet enn at disse båtene alle hadde vært verdige vinnere av regattaen. «Abu Dhabi» vant den 7. transatlantiske etappen, men fikk det ellers ikke til i regattaen, og «Sanya» med Mike Sanderson og Aksel Magdahl var sjanseløse med en forrige generasjons båt. Avsutningen ble imidlertid oppløftende for den fire år gamle båten som fikk karret seg foran «Abu Dhabi» i mål.

Mange havarier

Volvo Ocan Race 2011/12 har vært preget av mange havarier og «Telefonica» er for eksempel eneste båt som har unngatt rigghavari. Flere av båtene har også hatt delamineringsskader og både «Sanya» og «Abu Dhabi» var nær ved å synke underveis. «Camper» og «Telefonica» måtte begge søke nødhavn i Sør Amerika for reparasjoner. Det, og et sterkt behov for kostnadskutt har ført til at Knut Frostad under oppholdet i Lorient kunne annonsere en nye båt til det neste Volvo Ocean Race, en 65 fots entypebåt tegnet av Bruce Farrs kontor.

Her er «Groupama» individuelle plasseringer i regattaen:

Iberdrola In-Port Race Alicante, 5

LEG 1, 3

V&A Waterfront In-Port Race Cape Town, 5

LEG 2,, 3

Etihad Airways In-Port Race, 2

LEG 3, 2

Sanya Haitang Bay In-Port Race, 5

LEG 4, 1 

Auckland In-Port Race, 3

LEG 5, 3

DHL In-Port Race Itajaí, 1

LEG 6, 3 

PORTMIAMI In-Port Race, 2

LEG 7, 2

Oeiras In-Port Race, 1

LEG 8, 1

Bretagne In-Port Race, 1

LEG 9, 2

«Groupama»s mannskap:

Franck Cammas, Skipper

Brad Marsh, Bowman

Charles Caudrelier, Helmsman / Trimmer

Damian Foxall, Helmsman / Trimmer

Erwan Israël, Helmsman / Trimmer

Laurent Pages, Helmsman / Trimmer

Martin Krite, Bowman / Boat Captain

Martin Strömberg, Helmsman / Trimmer / Pitman

Phil Harmer, Helmsman / Trimmer

Thomas Coville, Helmsman / Trimmer

Yann Riou, Media Crew Member

Bruno Jeanjean, Reserve Navigator / Bowman

Jacques Caraës, Media Crew Member 2

Jean-Luc Nélias, Navigator

Sébastien Marsset, Pitman / Trimmer

Resultater LEG 9 og sammenlagt før Galway in port race:

1. Groupama sailing team 25, 250

2. CAMPER with Emirates Team NZ 30, 226

3. PUMA Ocean Racing by BERG 20, 220

4. Team Telefónica 15, 209

5. Abu Dhabi Ocean Racing 5, 129

6. Team Sanya 10, 50.