Groupama øker ledelsen etter havneseilasen i Lisboa

Med seier i dagens seilas og 6. plass til hovedrivalen «Telefonica», økte «Groupama» ledelsen fra tre til åtte poeng før sprintetappen til Lorient imorgen.

Publisert Sist oppdatert

Etter dagens havneseilas i Lisboa er dette rekkefølgen sammenlagt i Volvo Ocean Race. Plassering i dagens seilas i parentes.

1            Groupama sailing team    (1)   189 p

2            Team Telefónica    (6)    181

3            PUMA Ocean Racing by BERG    (2)    176

4            CAMPER with Emirates Team NZ    (3)    166

5            Abu Dhabi Ocean Racing    (4)    107

6            Team Sanya    (5)    34

Resultater  Oeiras In-Port Race:

1st, Groupama sailing team: 6 points, 61:22

2nd, PUMA Ocean Racing powered by BERG: 5 points, 61:44

3rd, CAMPER with Emirates Team New Zealand: 4 points, 62:30

4th, Abu Dhabi Ocean Racing: 3 points, 63:08

5th, Team Sanya: 2 points, 64:50

6th, Team Telefónica: 1 point, 65:39

Sammenlagt for havneseilasene isolert:

1            PUMA Ocean Racing by BERG    35

2            CAMPER with Emirates Team NZ    34

3            Abu Dhabi Ocean Racing    33

4            Groupama sailing team    32

5            Team Telefónica    20

6            Team Sanya    14

For «Groupama Sailing Team» som nå har økt ledelsen til åtte poeng etter Oeiras In-Port Race var dagens seier en voldsom oppmuntring før morgendagens sprintetappe som går til hjemmehavnen Lorient på den franske Bretagne-kysten. Men det er fremdeles fire lag som slåss om sammenlagtseiren. Det er den tetteste avslutning i regattaens 39-årige historie, og med 72 poeng fremdeles å vinne kan alt skje i løpet av de to distanseseilasene, og to havneseilaser som gjenstår. 23 skiller de fire beste båtene, så den neste etappen blir viktig, kanskje avgørende for det endelige utfallet av Volvo Ocean Race 2011/12.

For «Team Telefónica» som har ledet Volvo Ocean Race siden målgang på den første etappen og helt til avslutingen av den syvende, ble dagens seilas noe mannskapet helst vil glemme så raskt som mulig. Med en straff og et seil i vannet endte den spanske båten på sisteplass i seilasen, også slått av «Team Sanya» som hører til forrige generasjon VO70. Det var den fjerde sisteplassen på rad for OL mester Iker Martinez og mannskapet hans som måtte betale en høy pris for å vært over-agressive etter starten.

Med så mye som nå står på spill var det kanskje ikke så rart at både Telefónica og PUMA nærmest drev matchseiling mot hverandre. Det kostet den spanske båten en straff mindre enn ett minutt etter starten.

Fremme i feltet skiftet ledelsen flere ganger med Groupama i tet bare syv sekunder foran CAMPER, og 18 sekunder foran Abu Dhabi som ble fulgt av PUMA, Sanya og Telefónica. Groupama holdt på ledelsen, mens PUMA kom seg forbi CAMPER, som igjen var fulgt av Abu Dhabi, Sanya og Telefónica ved andre merke der det ble signalisert avkortning av løpet.

Telefónica’s problemer fortsatte på den tredje leggen da spinnakerfallet røk og spinnakeren gikk i vannet. Det samme hendte med Sanya som imidlerti greide å holde seg foran konkurranten.

Groupama kunne dretter cruise seg inn til seier 22 sekunder foran PUMA.

Kl 1300 norsk tid imorgen legger båtene ut på den neste etappen ut i nordatlanteren der de skal passere høytrykket ved Azorene før de runder São Migueløya og setter kursen til Lorient der de er ventet rundt søndag 17. juni.