«Sira» klar for Færderseilasen

75 år gamle Kong Harald er bare ett år eldre enn 8-meteren «Sira». Nå er begge klare for Færderseilasen.

Publisert Sist oppdatert

Det er noe spesiet med Kongen og Færderseilasen. Kong Harald har seilt denne regattaen regelmessig helt siden han begynte med havseilas tidlig på åttitallet og frem til 2010 da han siste gang tok klasseseieren og ble først i mål med sin «Fram XVI». Nå deltar han med «Sira»,  8-meteren fra 1938 som har vært i den norske Kongefamiliens eie siden 1939. Kong Olav deltok selv i Færderseilasen med båten rundt 1950, men foretrakk å seile den på dagsturer i farvannet ved Hankø, noe han gjorde hver sommer så lenge han levde.

Til sesongen 2006 ble «Sira» fullrestaurert og Kong Harald har siden seilt båten i to verdensmesteskap for klassiske 8 meter R båter, men bortsett fra da han var mannskap hos sin far er det første gang Kongen deltar med båten i Færderseilasen. Til årets seilas stiller han med mannskapet Kjell Arne Myrann som er Kongens faste båtmann, Einar Koefoed, Kjell Inge Heiberg, Sveinung Torgersen, Hans Jørgen Bauck og Lars Erik Heibek.

Kongen rekker ikke til start sammen med de klassiske trebåtene som har første start allerede kl 1220 fredag. Da sitter han i statsråd på Slottet, Derfor stiller «Sira» i en ordinær LYS-klasse. Det samme gjorde 8-meteren «Carron» som i 2009 ble suveren "over-all" vinner med et LYS-tall på 1.18. Dersom «Sira» får forhold som gjør at hun kan seile opp mot skrogfart med sin lange vannlinje, blir Kong Harald & Co vanskelig å slå i årets Færderseilas.