Navnet skjemmer ingen

Vi har plukket ut 25 av Færderseilasens morsomste, mest kreative og underligste båtnavn. Stem på det du mener er best!

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Det finnes mange morsomme og spesielle båtnavn. «The Raft» er en av dem.

«Det er best å kalle alle ting ved sitt rette navn», er et gammelt norsk ordtak. Det er ikke sikkert at det ordtaket ligger i bunn når de omtalte båtene i denne artikkelen fikk sitt navn, men uansett er det et knippe morsomme og kreative navn vi har plukket ut fra deltagerlisten til Færderseilasen 2012.

Stem på det navnet du mener er best!

25 båtnavn Færderseilasen 2012:

«Double Pleasure». Ifølge eieren av denne Lagoon 400en blir det dobbelt så bra om man har to skrog.

«På Sparket». Navnet tilhører en IF fra KNS. Det antas at dette båtkjøpet ikke var planlagt lang tid i forveien.

«Heilt Vilt». Om det er båten, seilingen eller kostnadene det refereres til vites ikke. Men uansett: Heilt vilt er det om bord i denne Bavaria 42 Matchen.

«Begge Dehler». For de som kjenner Ole Brum: «Ja takk, begge deler. Men det er ikke så farlig med brødet». Fiffig navn når båten er en Dehler 41.

«Horse Power». Svensker leker også med bokstaver og betegnelser. Båten er en HP1030. H'en og P'en, som opprinnelig står for High Performance, er blitt til rå muskelkraft i hesteform.

«Eldrebølgen». Snittalderen i 11-meteren «Eldrebølgen» er nok ikke den laveste i feltet.

«Why knot». Tja, hvorfor ikke? Ordspill med maritim svung er flittig brukt på akterspeil både her og der. «Why Knot» er en Dufour 405 fra KNS.

«Knot at work». Svært lik den forrige bokstavstableren, men absolutt kvalifisert til å være med på denne listen. Mannskapet i denne Bénéteau 25en skriver definitivt ikke overtidstimer under Færderseilasen.

«Scheherazade». Scheherazade er den kvinnelige hovedpersonen og eventyrfortelleren i eventyrsamlingen Tusen og én natt. Navnet er flott, men vi har valgt å ta det med i denne listen fordi vi ønsker å lytte på VHFen når dette skal bokstaveres for personalet på Tjøme Radio! «Scheherazade» er en Hanse 370 fra KNS.

«Gasolin». Om navnet henviser til danske Kim Larsens band Gasolin, eller det vi produserer av oljen vi henter i Nordsjøen, vites ikke, men om det er sistnevnte skal det vel strengt tatt ikke brukes under Færderseilasen... «Gasolin» er en First 31.7 og sist gang jeg sjekket er det uansett diesel man fyller på tanken.

«Das Boot». På deltagerlisten finner vi to båter med dette navnet. En IF fra Skøyen Seilforening og en Express fra KNS. Her strekker tydligvis ikke tyve år gammel skoletysk til. Jeg tenker ubåt, men Google Translate mener det betyr bagasjerommet....

«Flikk-Flakk». Morsomt navn, men ikke enkelt å utføre samtidig som man seiler. Her må Wikipedia hjelpe til: «I flikk flakk kaster man seg bakover, gjør en baklengs salto med stor svai i ryggen og skyver seg videre rundt med armene, slik at man kommer opp på beina». Noe for baugmannen på denne First Class 8en?

«The Raft». Her trenger man tydligvis ikke redningsflåte da denne Elvstrøm 717 fra Oslo Seilforening i seg selv gjør jobben...

«Jøje Meg». Det er to båttyper som nærmest er programforpliktet til å enten ha en J eller en X i navnet, X-Yachts og J/Boats. «Jøje Meg» er en J/80 fra Oslo Seilforening.

«Psykisk Knekt». Ikke lett å stille til start med dette navnet, men eieren av denne Gamblingen er i alle fall ærlig... Det kan bli en tung tur ut fjorden.

«Usenkbar II». «Usenkbar II» er en Maxi 77 som seiler for Norsk Maxiklubb. Navnet er spesielt positivt, men vi greier ikke å ikke stille spørsmålet om hva som skjedde med «Usenkbar I»...

«Learning by doing». Seilkurs er for skårunger! I denne Bavaria 31 Cruiseren blir veien til mens man går.

«Skjærleik». Ingenting er som ekte skjærleik. Fra Frognerkilen Seilforening kommer denne First 31.7en.

«Suzie Serken». Det norske uttrykket «sus i serken» betyr «liv, fart i sakene». Vi regner med at det er seilingen det refereres til om bord i Sun Fast 36en «Suzie Serken».

«Ra Balder». Her har navnekreativiteten nådd store høyder. Hvorfor? jo, fordi «Ra Balder» er en Jeanneau SUN Odyssey 42.2 og «Ra» er solguden i det gamle Egypt, mens «Balder» er lysets, skjønnheten, kjærlighetens og lykkens gud i norrøn mytologi. Et stykke unna ordet «rabalder», som betyr voldsomt bråk og oppstyr...

«Piece of cake». Dette burde være «ren skuring», «a walk in the park», «barneskirenn» – og så videre. Vi regner med at denne Albin Stratusen er tidlig i Horten.

«Touch of madness». Det er mye morsom galskap i seiling. Eieren av denne Sun Odyssey 52en fra KNS er sikkert svært enig i det.

«Mors Vilje». Det vi alle lurer på er hva denne Bavaria 38 ACen ville ha vært om far hadde fått viljen sin...

«Fritid». Like greit å kalle en spade for en spade. «Fritid» er en Elan 333 fra KNS.

«Oj!». Oj, da... I denne KNS-Expressen er de sikkert vant med det ukjente. Her kan alt skje...

Følg Færderseilasen minutt for minutt! Seilas vil ha reportasjeteam på plass under hele Færderseilasen som vil holde deg oppdatert med nyheter, bilder, film, blogg og analyser på en egen nettside som er dedikert til Færder’n.