En god dag for seiling som publikumssport

De som idag var villige til å følge seiling på internet i noen timer, fikk presentert direkte to av seilsportens mest publikumsvennlige og teknologsk avanserte regattaer.

Publisert Sist oppdatert

Photo: Gilles Martin-Raget

Først fikk vi se America´s Cup seilaser i Venezia, der ni AC45 kjempet om posisjonene langs breddene av den vakre byen der tusenvis av mennesker kunne følge seilasene fra land og båter langs den lange traseen. Her var det en stor fordel å komme best ut fra start fordi det var på passeringsmuligheter på den langsmale banen.

Resultater etter lørdagens to seilaser:

1) Energy Team     44

2) Luna Rossa - Piranha     43

3) Luna Rossa - Swordfish      43

4) Emirates Team New Zealand     42

5) ORACLE TEAM USA - Spithill     38

6) Artemis Racing      37

7) Team Korea     37

8) ORACLE TEAM USA - Bundock      22

9) China Team    18

Dagens inport seilas i Volvo Ocean Race ble uhyre spennende i løyende vind som startet i rundt 16 knop og løyet senere til det halve.

«Telefonica» kom best ut og alle trodde at den spanske båten som leder Volvo Ocean Race totalt skulle få en lett match, og styrke sammenlagtledelsen.

Slik gikk det imidlertid ikke. «Telefonica» var først rundt det første merket, men var tett fulgt av «Team Abu Dhabi» og «Groupama». På unnavindsleggen tetnet det seg til og ved runding hadde «Telefonica» mistet ledelsen. Nå tok «Groupama» og «Team Abu Dhabi» over og de to båtene kjempet om seieren til siste slutt. Ettert hvert som vinden løyet, ble det store omkalfatringer i feltet. «Telefonica» gikk på merket i en rundig og måtte ta en 360 graders straff. Dermed var løpet kjørt og sett med de spanske seilernes øyne ble seilasen så ugunstig for dem som mulig. «Telefonica» endte på sisteplass, mens «Abu Dhabi» vant seilasen etter intens fight mot «Groupama». Franck Cammas og hans menn tok fire poeng av forspranget sammenlagt, og foran etappe 7 som start imorgen, er rekkefølgen sammenlagt denne:

1            Team Telefónica    1    165

2            Groupama sailing team    5    158

3            CAMPER with Emirates Team NZ    3    152

4            PUMA Ocean Racing by BERG    4    151

5            Abu Dhabi Ocean Racing    6    74

6            Team Sanya    2    27

Alt er nå helt åpent, og alle de fire beste båtene kan med tre gjenstående etapper og tre havneregattaen igjen vinne årets Volvo Ocean Race.

De to best finansierte regattaer i markedet, Volvo Ocean Race og America's Cup, har tatt i bruk avansert teknologi fra overføring av materiale fra de ledende båtene, med tracking og elegant grafikk utviklet av navigatøren Stan Honey og Virtual Spectator. Det gjør at vi kan følge seiling på en måte som til nå ikke har vært mulig, med levende bilder, grafikk og nøyaktig tracking, for ikke å snakke om gode og profesjonelle kommentarer. OL, som blir den neste store regattaen med ambisiøse direktesendinger på TV, får i sannhet noe å leve opp til.