ISAF votering skaper norsk seildebatt

Som ventet har vedtaket om å erstatte windsurfing med kite skapt heftig internasjonal debatt. Her hjemme hvor brettseilas opplever sterk oppgang har ISAFs councilmedlem Stig Hvide Smiths stemmegiving vakt en viss oppsikt. Følg debatten her.

Publisert Sist oppdatert

Stig Hvide Smiths posisjom kom frem i et notat han igår sendte ut til et stort antall personer, mottakerne til et opprop fra KNS Sport, som vi tidligere har gjengitt på seilas.no.

Vi gjengir Hvide Smiths notat i sin helhet her, med tilsvar fra to sentrale aktører i det norske brettseilermiljøet, Thomas Føyen og Egil Mollestad.

Stig Hvide Smith, 9. mai;

Til alle brettvenner....

 

Jeg vil umiddelbart beklage at implementeringen av kite i OL 2016 gikk på bekostning av brett!!!

 

Til orientering var Norges Seilforbunds innstilling ovenfor gruppe G (DAN, FIN, EST, ISL, NOR, SWE) at man var positive til kite, men ikke på bekostning av brett. Innenfor gruppen hadde også Estland (EST) samme innstilling.

 

Undertegnede var sentral innen norsk brettseiling på det gyldne åttitallet, og var også pådriver for å få brett inn i OL i 1984. Jeg bidro også i ISAF for å velge ut RS/X brettet senere.

At brettseiling ikke kommer med i 2016 faller derfor tungt for hjertet.

 

Da kite skulle implementeres i ISAF ble kite lagt under samme komite som brettseiling.

Jeg har som styremedlem i ISAF gjentatte ganger påpekt at dette på ingen måte var naturlig, men Council mente på dette tidspunkt at det var naturlig i første omgang å plassere kite sammen med brett.

 

Utrolig nok ser vi i dag at dette senere la føring for at kite ble satt opp mot brett, i stedefor å bli satt opp mot annen eller samtlige "båttyper", eller "events" i ISAF.

Når kite ble satt opp mot brett trodde vel ingen at dette skulle komme i gjennom.

 

I mitt første innlegg i forhold til denne saken under årets ISAF mid-year-meeting vektla jeg urimelighteten av at Kite var satt opp mot brett. Jeg argumenterte for at det ville være fullstendig feil å kaste ut en av de mest spektakulære events, for å få inn en annen spektakulær klasse (kite).

Videre oppfordret jeg Presidenten til å bruke sin goodwill ovenfor IOC til å få to ekstra medaljer, alternativt sette opp Kite som demonstrasjonsidrett i 2016, for full implementering i 2020.

Etter min oppfatning er det for mange jolleklasser, og at det derfor er naturlig å "ofre" en av disse.

OL må fremstå som spektakulært og mest mulig actionfylt.

 

Min posisjon i ISAF var i denne saken meget vanskelig, fordi jeg som Council medlem fra gruppe G er tvunget til å stemme etter enighet i forhold til Gruppe Gs flertall.

Dessverre var gruppens flertall innstilt på å få kite inn i OL, også om dette skulle medføre at brett ikke seiler i 2016.

 

Et sentralt spørsmål blir: Hvordan kunne denne avgjørelsen skje?

80% av ISAFs inntekter kommer fra OL.

London OL vil tilføre ISAF minst 11 millioner euro.

Seiling er blant de minst påpulære idrettene mediamessig sett, jfr. statestikk fra IOC.

Council er engstelige for at seilsporten kastes ut av OL og at inntektene med dette forsvinner.

Mao. finansierer OL brorparten av utvikling og drift/administrasjon av den internasjonale seilsporten.

ISAF er en meget stor "maskin" hvor om lag 500 mennesker deltar direkte og inderekte i utviklingsarbeidet for seilsporten.

Tillitsmannsapparatet er ikke lønnet eller honorert, men ISAFs lønnede administrasjon utgjør over 10 personer.

 

ISAFs President har gjentatte ganger stresset og poengert sin engstelse for at seiling ikke er spektakulært nok i OL, og at vi må fremstå mer underholdende.

Jeg støtter ham i det! Å se tradisjonell seiling på TV er gørr kjedelig selv for seilere, som vår kjære Kong Harald en gang ga uttrykk for.

Det er enn reell fare for at seilsporten kan bli kastet ut av OL om ikke sporten er mer underholdende. OL er et stort show.

 

Min oppfatning er at Councilmedlemmene har tatt disse gjentatte signalene på alvor, og på dette grunnlag stemt inn kite selv på bekostning av en annen underholdende og acktionfylt båtklasse (brett er faktisk en båt i ISAF).

 

Rett før avstemming ga Kong Konstantin uventet offisiell støtte til Kite.

 

Avgjørelsen i ISAF var meget overraskende.

 

Hvordan er veien videre?

Denne situasjonen minner sterkt om da multihull (Tornado) ble kastet ut av OL. Som kjent ble multihull stemt inn igjen for 2016 ved at matchseiling for damer ble kastet ut (allerede før de har vist hva de er gode for).

ISAF Council gjorde etter min oppfatning et kyndig vedtak på siste møte ved å velge Nacra 17 som båttype i multihull. Dette blir gøy, særdeles ettersom det er en mix klasse. Jeg tror Norge vil kunne vise seg som sterk nasjon i denne båttypen, og nedla et betydelig arbeid for å få stemt Nacra 17 inn.

 

Det er prisverdig at Tom og KNS nå klager på vedtaket. Men dessverre er det trolig ganske fånyttes.

Brettsporten må nå samle seg for å få brett inn igjen på bekostning av en av jolleklassene i 2020 (470 eller Finn).

Det er fullt mulig.

 

Jeg vil anbefale ovenfor NSF at vi innleverer en submission til ISAF på å få brett inn igjen i OL 2020.

Selvfølgelig vil jeg kjempe med all styrke for å få dette gjennom.

Gruppe G har sterk posisjon i ISAF.

 

Hvordan bør brettseiling fremstå i OL?

Mange mener at RS/X er en hybrid av et brett og at måten det seiles på er altfor "dull".

Jeg kan være enig i det.

Måten man seiler på (bane osv.) kalles for "Format" i ISAF.

Jeg er usikker på om dagens format innen brettseiling er det riktige.

Brettseiling kan gjøres langt mer underholdende å se på. Og for IOC teller dette veldig!

 

Jeg oppfordrer brettmiljøet til å tenke mer i format, enn på liv og død å få RS/X og fleetseilas tilbake.

Vi må våge å tenke nytt, og det er kanskje også formatet som er en av årsakene til at brettseiling kunne bli stemmt ut av OL.

 

Jeg vil bemerke at det ikke bare er i brettklassen at ISAF har en utfordring i forhold til format, og jeg har derfor oppfordret ISAF Council til på generelt grunnlag å forberede et prosessarbeid innen format.

 

KONKLUSJON FRA MEG:

 -Jeg er veldig lei meg for at brett ikke kommer med i OL 2016.

-Personlig er jeg glad for at Kite kommer inn i OL, men ikke på bekostning av brett.

-Vi må arbeide hardt for å få brett tilbake i 2020, om mulig i 2016.

-Jeg støtter KNS sin oppfordring.

-KNS bør også oppfordre ISAF ved Presidenten om å få ekstra medaljer til brett for 2016.

-Jaques Rogge (IOC President) er seiler, -alle som har et forhold til ham bør utøve sitt ønske direkte eller inderekte.

-Som ISAF Council medlem er jeg ikke ferdig med saken. Jeg vil bruke alle kanaler jeg har.

 

Alle som kjenner meg vet at mitt hjerte banker for brett, det vil det gjøre fremover og.

Jeg er veldig lei for situasjonen.

 

I håp om at mitt innlegg forklarer noe, seilerhilsen fra

 

Stig Hvide Smith

Styremedlem Gruppe G

ISAF Council

Egil Mollestad, 10. mai:

Åpent tilsvar til E-mail fra Stig Hvide Smith;

 

Jeg viser til E-mail distribuert til mange i seilmiljøet 09.05.2012.

 

Det er med sjokk jeg leser at du på vegne av Gruppe G (Norden og Estland) stemte for å erstatte windsurfing med kite på ISAFs halvårsmøte i helgen. Jeg skjønner at du må stemme ihht. flertallet i gruppen, men at det blandt de nordiske landene ikke var mulig å oppnå flertall for windsurfing er vanskelig å forstå. Jeg har ikke noe imot kiting og ser det som en spennende og fartsfylt sport i god vekst, men det er særdeles uheldig at ISAF har håndtert denne saken slik at kiting og windsurfing blir satt opp mot hverandre.

 

Windsurfing har en godt etablert stige fra nybegynner til OL-nivå

Det dramatiske i beslutningen er at IASF Council på OL programmet erstatter en veletablert idrett med lange tradisjoner og en godt definert karrierestige fra nybegynner, via BIC T293 til RS:X junior og senior med kite «cource racing», som er en ny disiplin som nesten ingen driver med. Det er mange tusen BIC T293 seilere i aldersklassen 12 til 16 år og 3 – 400 av disse stiller opp i EM og VM hvert år. Tilsvarende er det store grupper med ungdom i mange land som seiler RS:X på junior nivå. Mange klubber og nasjonale forbund har satset store ressurser på på å bygge opp levekraftige miljøer. BIC T293 er valgt som klasse i Ungdoms-OL og RS:X i ISAF Jr. VM og EUROSAF (som er den europeiske varianten av ISAF Jr.VM). I senior VM som gikk i Cadiz i mars i år, deltok 120 menn og 80 kvinner (som er det maksimale antallet deltakere som kan være med) fra 54 nasjoner og alle kontinenter. Det er kun Laser klassen som kan varte opp med flere deltakende nasjoner av OL-klassene.

 

Kite course racing er en ny gren som svært få driver med

95% av alle kitere i dag har trolig aldri seilt en «cource racing» regatta på vann. Det første VM i disiplinen ble arrangert i 2009, og så vidt jeg har klart å finne ut, er det kun noen få steder i verden hvor det arrangeres regelmessige konkurranser (San Francisco er en av disse). Det har ennå ikke vært arrangert «cource racing» regattaer med kite på sjø i Norge i regi  av foreninger tilsluttet Norges Seilforbund og jeg har heller ikke hørt om tilsvarende i noen av de andre nordiske landene. Formatet for denne typen regattaer er ikke avklart og utstyret som benyttes er i så stor utvikling at alle som vil hevde seg må trolig i en periode kjøpe nytt utstyr hvert år.

 

Seilsporten må gjøres interessant for media

Det har blitt argumentert med at seiling må gjøres PR-vennlig og attraktiv for media for på sikt å beholde OL-status. Det er nok riktig, men å skifte ut RS:X seiling med kite «cource racing» bidrar ikke mye til dette. Av de eksisterende båtklassene er RS:X den raskeste og en av de mest action fylte. Den internasjonale RS:X klubben er også den av OL klasseklubbene som har gjort mest for å formidle seilingen til publikum. På de store mesterskapene de siste årene har det vært direkte overføring til nettet med løpende oppdatering av merkerundinger, tracking av seilasene og video streaming. Media rapporten etter RS:X VM i Cadiz i mars viste at det i løpet av de 7 dagene arrangementet varte var 94.457 forskjellige personer som var innom arrangementets hjemmeside. 30.554 personer så videoklippene på U-Tube og 22.772 personer åpnet fotoalbumet på hjemmesiden bare første dagen av arrangementet. Hvilken annen klasseklubb kan vise til tilsvarende tall?

At freestyle eller wave seiling med kite er publikumsvennlig  (på samme måte som freestyle og wave på seilbrett) er lett å være enig i. Men det er jo ikke det det er snakk om her! Når Seilas i sine nyhetsoppslag om at kite nå er på OL programmet viser bilder av en bikini kledd kiter i et luftig svev, er dette direkte misvisende. Vedtaket går på kite baneseilas og ikke spektakulære «hopp og sprett». Hovedforskjellen mellom cource racing» og RS:X seiling er at i stedet for at seilene er festet på brettet, svever de som drager opp i luften. Seilingen må foregå et stykke unna land pga behovet for plass og stabile vindforhold. På avstand vil det ikke være mulig å skille utøverne fra hverandre, akkurat på samme måte som for de fleste andre seilklassene.

 

Sikkerhet knyttet til kite arrangementer er en utfordring

På nettet pågår det nå en livlig diskusjon om klokskapen i ISAF’s beslutning og en alvorlig innvending som mange er opptatt av er risiko knyttet til kiting. Det blir rapportert om alvorlige ulykker, inklusive dødsfall (det var også et dødsfall  som resultat av en kiteulykke i Bundefjorden for noen år siden). Også erfarne kitere og kite instruktører uttrykker bekymring. En sak er de erfarne kiterne , men hva med alle de yngre og mindre erfarne utøverne? Jeg anbefaler alle å lese advarslene og sikkerhetsinstruksjonene som følger med kiteutstyret. Her beskriver produsentene selv hva de mener er farene ved kiting og hvilke sikkerhetsforanstaltninger som bør foretas før man legger utpå.

 

Mange av seilsportanleggene er ikke godt egnet for kiting

Det ble hevdet i evalueringsrapporten til ISAF at kiting kan drives fra de fleste eksisterende seilforeninger. Dette kan umulig være riktig. Selv hører vi til i KNS og ingen av de jeg har snakket med ser hvordan man kan kite fra Ulabrand, både pga.  plass og faren for å skade de andre seilerne som trener derfra. I det hele tatt å arrangere samlinger og regattaer for kitere og jolleseilere med utgangspunkt i det samme anlegget, er sikkerhetsmessig svært tvilsomt. På mange strender rundt om i verden blir da også kiterne henvist til egne områder nettopp for å unngå konflikt med andre vannsport utøvere. Med utgangspunkt i seilforeningene i indre Oslofjord (hvor de fleste norske seilerne bor) er det vanskelig å se hvordan kiting kan drives fra noen av foreningene, med kanskje et unntak for anlegget til Nesodden seilforening på Steilene. Konsekvensen er at seilerne må reise til egnede steder et godt stykke unna der de bor, noe som gjør daglig trening vanskelig og tidkrevende.

 

Hva skal RS:X seilerne nå gjøre?

En tommelfinger regel sier at for å nå et høyt internasjonalt nivå i de fleste idretter kreves ca. 10.000 timer med relevant trening. En toppidrettsutøver  legger ned ca. 1000 timer trening i året, dvs. det tar  10 år med spesifikk satsing for å nå toppen. Dette stemmer godt overens med at de beste seilerne i RS:X klassen er i slutten av 20-årene og begynnelsen av 30-årene. Disse seilerne, og alle de tusenvis av andre som med glød og entusiasme har windsurfing  på internasjonalt nivå som mål, seiler nå inn i et  totalt vakuum.  Når verdens-cup regattaene avsluttes med Kielerwoche i slutten av juni (og OL i august for de som kommer dit) står RS:X seilerne overfor det helt store dilemmaet. Hva skal de gjøre nå? Alle vet at midler til toppidrettssatsing i seiling prioriteres mot OL-klassene. RS:X (som i 2004 ble designet til å møte OL formatet) er ikke OL-klasse lenger og følgelig er all støtte fra klubb, forbund og Olympiatoppen borte over natten. Disiplinen er heller ikke med i World Cup fra neste år. Hva anbefaler nasjonale forbund og ISAF sentralt at disse seilerne, som har dedikert mange av sine beste ungdomsår og store finansielle ressurser fra de selv, familien og sponsorer, nå skal gjøre? Og hva betyr beslutningen for satsingen og midlene som stilles til rådighet for BIC T293 som er rekrutteringsklassen til olympisk windsurfing? Det er 150 aktive BIC seilere innenfor Drøbak. Hva med konsekvensene for de?

 

Forutsigbarhet og tillit til ISAFs beslutninger er kraftig svekket

Gjennom idretten prøver vi å lære våre barn at det er langsiktig satsing og hardt arbeid over mange år som gir resultater. Forutsigbarhet er en forutsetning for langsiktige prioriteringer og mål.

Beklager  å måtte si det så sterkt, men det er både umoralsk, urettferdig og direkte dårlig gjort av ISAF Council  over natten å endre forutsetningene for den idretten mange windsurfere har satset så hardt på gjennom en årrekke. Hvis denne typen endringer må gjøres, må horisonten være mye lengre slik at utøvere, foreninger, nasjonale forbund og øvrig støtteapparat kan få rimelig tid til å tilpasse seg endringene.

 

Jeg har selv en datter på snart 20 år. Hun begynte med Optimist jolle da hun var 7 år, har satset på windsurfing og RS:X de siste 5 årene. Har gått på Norges Toppidrettsgymnas med windsurfing som idrett og utsatt videre utdannelse for i en periode å satse heltid med OL som det store målet. Hun er nå på treningssamling i Weymouth hvor det norske RS:X laget trener med det polske og amerikanske landslaget. I Weymouth er seilernes reaksjon at beslutningen i Counsil må være en form for «practical joke». De kan da ikke mene dette på alvor! Som hun selv sa, hvis dette er tilfellet - skal jeg da melde meg på nybegynner kurs i kiting?

 

Hva er ditt råd til min datter og seilere i hennes situasjon? Hvordan kan engasjerte foreldre, seilklubber og klasseklubber og alle andre som er optatt av windsurfing bidra? Har du noen råd til oss i denne situasjonen?

 

Dine svar imøteses med spenning.

 

Med vennlig hilsen

Egil Mollestad

RS:X ansvarlig i Norsk Brettseiler Klubb

Thomas Føyen, 10. mai:

Hei Stig,

 Ja her er det all grunn til å beklage, men synes det er meget spesielt at den som beklager samtidig stemte for at det nettopp skulle skje.  Nordisk SF var klare på at komiteens innstillinger skulle følges.  Dette ble ikke fulgt av gruppe G og svaret på det må være ytterst interessant.  Beklager, men det virker meget, unnskyld utrykket, patetisk, å nå beskrive deg som en venn av brettseiling eller av norsk seilsport for den del. Å skulle dra de lange politiske linjene for hvordan det bare ’måtte bli slik’ oppfatter jeg som en spesiell og interessant øvelse fra din side. 

 

De som virkelig har fulgt prosessen tett og som kan mye om den er sjokkert over at land som NOR stemte som man gjorde.  Det jeg hadde forventet at du gjorde i stedet for å stemme ut brett argumentere så sterkt du kunne for det motsatte, stemte for å beholde brett og trekke deg fra Counsil omgående i etterkant gitt en slik beslutning.  Da hadde du hatt integritet å slå i bordet med.

 

Håper du i det minste dekker dine reiseutgifter selv til de ulike ISAF møtene og ikke belaster Seil Norge v  NSF for dette,  slik som du velger å representere oss.  Og ’oss’ i denne sammenheng er vi igjen ganske så mange.  Tøffest for alle er det  åpenbart for utøverne hvor vi i Norge både har gutt og jente ved Sebastian og Maria som virkelig har fremtiden foran seg.  Utøvere som trener på nivå i antall timer som våre beste langrennsløpere.  Og det kommer utøvere som vil satse i deres fotspor.  Bare innenfor Drøbak har vi nå over 150 juniorbrettseilere som driver organisert trening,  ledende foreninger som KNS satser betydelige midler og ressurser – ja det har aldri vært satset sterkere, heller ikke på 80 tallet som du referer til.  Innen seiling er brett det som nå bidrar mest i rekruttering hvor vi endelig også jobber ’hånd i hånd’ med jolleklassene.  Og overhodet ikke rart at ISAF ser på brett i OL format som en jolleklasse.

 

Du får ha lykke til med din videre karriere innen lobbing på høyt nivå.

Mvh

Thomas Føyen