Kiting inn, windsurfing ut av OL programmet

Dagens sensasjon på ISAFs halvårsmøte er at Kiting erstatter windsurfing til OL i 2016. Council, som er voterende organ, avgjorde igår at Mackay FX, en 49er med modifsert rigg, og idag at Nacra 17 blir nye OL klasser for henholdsvis damer og flerskrog for blandet besetning.

Publisert Sist oppdatert

ISAF har idag avsluttet voteringene over de nye OL klassene i seiling til Rio i 2016. Det mest overraskende var at Kiteboarding vil erstatte windsurfing både for kvinner og menn, mens valgene av skiff for dame og fleskrog for blandet besetning gikk slik man hadde forventet på forhånd.

Ved ISAFs novembermøter i 2011 ble det nedsatt en evalueringsgruppe for å vurdere kiting og hvilket format man eventuelt skulle velge dersom Kiting skulle bli OL gren i 2016.  Denne gruppen som i mellomtiden har sett kiterne i fri dressur hadde anbefalt at Kiting skulle med på verdenscupprogrammet og i ISAF VM. Counsil gikk idag ett skritt videre og voterte Kiting inn på OL programmet for 2016 i tillegg.

ISAF Windsurfing and Kiteboarding Committee vil nå foreta anbefalinger til ISAF council når det gjelder format og øvrige bestemmelser for den nye OL klassen til novembermøtet  i ISAF i  2012.

ISAF President Göran Petersson uttalte etter voteringene: - Disse valgene markerer en ny æra for seilsporten og vi ønsker de nye klassene velkommen i OL programmet for 2016 og i ISAF familien. Valgene tilfredsstiller kriteriene som er fremsatt av evalueringsgruppen og vi ser frem til å se de nye båtene og brett, ikke bare i Rio i 2016, men også i ISAF Sailing World Cup og ISAF Sailing World Championships. Kiteboarding har bevist at disiplinen nå er moden for en plass i de prestisjefylte ISAF regattaene og vil bli et fantastisk tillegg til OL programmet for 2016.

Stig Hvide Smith som reresenterer Gruppe G som er Skandinavia og Baltikum i ISAF council, var en av dem som argumenterte for Mackay FX som var den båten jenteseilerne selv ønsker etter prøveseilasene i Santander tidligere i år. Mackay FX konkurrerte i avstemmingen mot RS 900 og 29erXX, som fikk henholdsvis 2 og 14 stemmer. 29erXX høstet betydelig støtte fra Sør-amerika og østen ettersom de har lettere seilere. Tyngre seilere vil profittere på Maccay FX. - FX´en er også ideell for gutter og jenter som vil seile sammen,sier Hvide Smith som for øvrig ikke hadde ventet at Kiterne ville få OL plass på bekostning av brettseilerne. Mannen som i sin tid gikk under navnet Stigbrett, var ikke like fornøyd med at windsurfing forsvinner fra det olympiske programmet. - Jeg vil arbeide for å få brett inn igjen, kanskje i et annet format enn i dag, sier Hvide Smith.

Hvide Smith var også en av dem som stemte for Nacra 17.

Dermed er det klart hvilke klasser som skal seile i OL i 2016 i Rio:

Women's Kiteboarding

Men´s Kiteboarding

Men's One Person Dinghy - Laser

Women's One Person Dinghy - Laser Radial

Men's One Person Dinghy (heavy) - Finn

Men's Two Person Dinghy - 470

Women's Two Person Dinghy - 470

Men's Skiff - 49er

Women's skiff - Mackay FX

Mixed Two Person Multihull - Nacra 17