Mackay FX og Nacra 17 trolig nye OL klasser fra 2016

Nå foreligger rapporten fra Santander i mars der nye OL klasser, skiff for jenter og flerskrog for en blandet besetning hadde sin evalueringstest. Seilernes dom er klar, men det blir ISAF som på årets halvårsmøte får det siste ordet.

Publisert Sist oppdatert

Det har lenge vært knyttet mye spenning til hvilke klasser som skal velges til OL regattaen i Rio i 2016. At Starbåten er på vei ut visste vi, og også at flerskrogsseiling skulle tilbake i OL programmet etter at disiplinen nærmest ved en inkurie ble tatt ut av OL regattaen i 2012. Samtidig skulle også jentene få sin skiffklasse. Da ISAF arrangerte evalueringsregatta i Santander i mars stilte mange spennende båter i begge disipliner.

Det har imidlertid vært reist kritikk mot metodene som har vært anvendt i evalueringsprosessen, og for at enkelte i panelet skal ha hatt egne interesser i utfallet av testene. Det blir nå opptil counsiI ved SAFs Mid-Year Meeting i Stresa, Italia fra 3. til 6. mai å fatte endelig beslutning. 

Blant skiffene var det mange som hadde satset på at 29er XX skulle slå gjennom, men det var New Zealandske Mackay FX, 49eren med modifisert rigg som fikk klart flest stemmer. 11 av i alt 20 seilere hadde denne båten som sitt førstevalg. På 2. plass kom RS900 med seks stemmer. Mackay FX var den raskeste båten og samtidig den letteste å seile

Les Skiffrapporten her

Blant flerskrogsbåtene var Narca 17 tilsvarende overlegen. Av 18 seilere stemte 14 på denne båten som er lillesøsteren til Narca F18 som vi har mange av i Norge. Båten er tegnet for å møte OL kriteriene for en båt som skal seiles av et blandet lag. Den skilte seg klart ut fra de andre og var den eneste som etter seilernes mening tilfredstilte kravene til en OL-båt. Tornadoen, som har vært OL klasse siden 1976, nådde ikke opp nå, men båten fikk likevel hederlig omtale av seilerne.

Les frerskrogsrapporten her