Tre i intens tetkamp i Volvo Ocean Race

Den sjette etappen i Volvo Ocean Race er nå inne i den andre uken. Båtene er omtrent halvveis fra Itajai i Brasil til Miami og skal gjennom Doldrums før det siste strekket til mål.

Publisert Sist oppdatert

Denne etappen er kritisk for dem som skal ha håp om å passere «Telefonica» i sammendraget. «Groupama» som siden starten på etappe fire i Sanya gjennomgående har vært den raskeste båten, med seier på etappen til Auckland, ledelse på etappe fem til masten brakk, og seier i inport seilasen i Iatjai, har til nå ikke lykkes på denne etappen, og båten ligger bakerst i feltet, 116 nm bak ledende «Puma», og hva som er verre, to plasser bak «Telefonica» som er på tredje. «Camper» og «Puma» kan heller ikke avskrives i sammendraget, men begge er avhengige av å ha noen mellom seg og «Telefonica» på de resterende etappene.

Nå står kampen nettopp mellom disse tre, med «Puma» i tet, 21 nm foran «Telefonica» som igjen har 3 nm til gode på «Camper».

«Abu Dhabi Ocean Racing» ligger 60 nm bak teten, mens «Groupama» hverken har hatt farten eller kursvalgene på sin side, og ligger  114 nm bak.

De tre ledende båtene er nå involvert i en jibbeduell langs kysten av Brasil og legger opp til å få med seg den gunstige strømmen og til å hekte seg på en friskere vind rundt det nordøstlige hjørnet av landet. «Puma» trives under presset fra båtene bak, men hadde gjerne sett at forspranget var litt større før båtene kommer inn i det beryktede stillebeltet, kjent som Doldrums.

Meteorologen for Volvo Ocean Race, Gonzalo Infante sier at to lavtrykk i Nordatlanteren kan komme til å ødelegge for den normale passatvinden nord for Ekvator, noe som kan gjøre det mulig for «Abu Dhabi Ocean Racing» og «Groupama» å hente inn forspranget.  Med fraværet av passatvinden vil "drag-racet" trolig vedvare bare de neste 1000 nm, sier han og spår at det blir en noe langsommere avslutning på etappen enn forventet og at de første båtene vil være i mål i Miami rundt 9. mai, der «Sanya» allerede venter nyreparert  etter transport med lastebåt fra Auckland.