30 nm igjen for «Groupama» som ikke lar seg avskrive

»Groupama» lå an til å hente inn nesten hele «Telefonica»s forsprang etter denne etappen da masten brakk. Nå har  spanjolene økt isteden. - Men det er for tidlig å avskrive oss, sier «Groupama»s rorman Thomas Coville.

Publisert Sist oppdatert

«Groupama»s rormann Thomas Coville sier at mastebruddet da båten ledet på den femte etappe til Itajaí enormt skuffende, men hendelsen har bare gjort dem sterkere og mer besluttsomme.  Med seier som de lå an til, og med «Telefonica» på 3. plass vill det kun vært fem poengs skille mellom de to båtene. Det ville praktisk talt være dødt løp med fire etapper og fem havneregattaer igjen å seile.

Nå økte «Telefonica» isteden forspranget med fem poeng, fra 15 til 20 poeng, og kan dermed ha avgjort dette Volvo Ocean Race.

- Bare minn «Telefónica» om at vi fremdeles er i live, sier Coville. 

Årsaken til mastebruddet er fremdeles ikke klart. «Groupama» hadde en egenutviklet mast og den eneste med bare tre salingshorn. Stående rigg var levert av Future Fibres som har ledet utviklingen når det gjelder støpt stående karbonrigg. Det var denne som feilet både da «Abu Dhabi» brakk masten kort tid etter starten i Alicante, og da «Sanya» måtte bryte etappe to med riggproblemer ved Madagaskar.

«Groupama» får nå sin reservemast ettersendt til Itajai der den skal rigges i god tid før havneregattaen 21. april.

Båten ligger nå nærmest i vindstille, mindre enn 30 nm utenfor Itajai, men med bare 1.2 knop i loggen kan det ta tid før båten er i mål.

«Camper» er på vei mot 4. plass på etappen. Når disse fire båtene har fullført, vil rekkefølgen se slik ut:

1. «Telefonica» 147 p

2. «Grojpama» 127 p

3. «Camper» 119 p

4. «Puma» 113 p

«Abu Dhabi» og «Sanya» et ute av bildet i kampen om seieren. «Sanya» er på vei med lasteskip til Miami og må stå over 6. etappe, og det spøker nå også for om lasteskip som skal frakte «Abu Dhabi» fra Puerto Montt til Itajai rekker havneregattaen der. Kanskje må båten i likhet med «Sanya» fraktes til Florida.