El Telefónica recorta millas al Puma./ Telefónica approaching to Puma.

Har reelle seierssjanser

«Telefonica» har truffet idealsporet og har plukket 400 nm på ledende «Puma» siden Kapp Horn. Nå skiller seks nautiske mil og båtene har 150 igjen å seile.

Publisert Sist oppdatert

Det er lite «Puma» kan gjørte for å stoppe «Telefonica»s fremmarsj. Den spanske båten ligger lenger ute i havet og har gjennomgående hatt mer vind enn konkurrenten hele veien fra Kapp Horn. Med snautt to knops raskere fart enn «Puma» kan Iker Martinez og mannskapet ha overtatt ledelsen i løpet av tre timer idag. Begge ventes å være i mål ved Itajai ved 16-tiden.

Skulle «Telefonica» lykkes i å vinne etappen, vil båten ha stått for en av de mest spektakulære opphentinge i Volvo Ocean Race´ historie. Ved Kapp Horn lå båten 400 nm bak konkurrentene som foruten «Puma» da også var «Groupama» som senere har brukket masten. «Telefonica» tapte til overmål 17 timer til konkurrentene da båten søkte nødhavn ved Hornet for å foreta reparasjoner i baugseksjonen som viste alvorlige delamineringsskader etter den dramatiske overfarten fra New Zealand.

Mens «Groupama» og «Puma» siden Kapp Horn har vært låst i en innbyrdes duell, har «Telefonica» kunne velge sitt egen spor. Det har navigatøren Andrew Cape lyktes optimalt med, og fra sin posisjon lenger øst i sydatlanteren er båten utenfor rekkevidde for amerikanske «Puma».

Det er derfor lite «Puma» nå kan gjørte for å stoppe «Telefonica»s fremmarsj, annet enn å seile sin eget båt best mulig og håpe på det beste.

Om «Telefonica» nå virkelig skulle lykkes med å sikre seg etappeseieren blir det båtens tredje, og Iker Martinez og mannskap vil dermed ta grep om sammenlagtseieren i dette Volvo Ocean Race. Den største konkurrenten vil fortsatt hete «Groupama», som inntil mastebrekket var i ferd med å hente ti av «Telefonica»s 15 poengs ledelse. Nå kan «Groupama» i beste fall håpe på 3. plass på etappen om den lykkes i å nå Itajai med sin nødrigg før «Camper» som stadig ligger til reparasjon i Puerto Montt på Chiles vestkyst. Uansett vil «Telefonica» øke sammenlagtledelsen til 20 eller 25 poeng etter denne etappen.

Av de seks båtene som deltar i Volvo Ocean Race, vil det etter denne etappe bare være maksimum tre som har fullført alle etappene.