Jannicke Stålstrøm fikk den beste plasseringen av de norske VM seilerne

Ingen seiling på avslutningsdagen

Seilerne våknet i morges til en ny dag med sterk vind. Vindmåleren på klubbhuset viste 42 knop og det var ikke noe annet alternativ for arrangørene enn å avlyse dagens medaljeseilaser.

Publisert Sist oppdatert

Det betyr at resultatene fra søndag blir stående, skriver Egil Mollestad i sin avslutningsrapport. I herreklassen gikk seieren til franskmannen Julien Bontemp med Nick Dempsey fra England og JP Toby fra New Zealand på de neste plassene. I dameklassen tok Lee Korzits fra Israel seieren med sølv til Sofia Kleopacka Polen og bronse til Alessandra Sensini fra Italia. Hjemmefavorittene Marina Alabau og Blancha Manchon, som begge er fra Cadiz og som begge har vært kåret til «Sailor of the Year» av det internasjonale seilforbundet, skuffet med plasseringene 13 og 20.

 

VM ble vindmessig et svært spesielt mesterskap. De første dagene var det skiftende forhold med kraftige vindbyger og store vindhull om hverandre. Etterhvert ble vinden mer stabil og økte i styrke og de siste dagene har vinden vært så sterk at det ikke har vært mulig å seile. Arrangørene hadde planlagt med 16 seilaser, men klarte kun 10 seilaser for gullfeltene og 6 for sølvfeltene. Seilerne imponerte stort i den kraftige vinden og i følge trenerne, ville mange av seilerne bare for ett til to år siden ikke klart å mestre slike forhold.

 

De norske prestasjonene ble dessverre dårligere enn hva vi kunne håpe på. Sebastian hadde stang ut ved flere anledninger i de innledende rundene og klarte akkurat å komme med i gull feltet. Her seilte han seg opp fra 59. til 44. plass, men har absolutt mer å gå på så han er nok ikke fornøyd med den plasseringen. Et plaster på såret var at han ble nr. 3 i den uoffisielle speedseilasen, så topp farten er det i hvert fall ikke noe å si på. Jannicke havnet på 26. plass og det er omtrent på dette nivået hun har prestert i det siste. Av de yngre seilerne skal Sigurd være fornøyd med sin 89. plass blant 120 gutter i et senior felt i mye vind. I U21 klassen ble han nr. 24 og Sigurd vil få god anledning til ytterligere å vise seg frem i årets junior mesterskap. For Karine har gjort store fremskritt og mestret den sterke vinden betydelig bedre enn tidligere. Maria skadet seg allerede i 2. seilas og har ikke denne gangen fått vist hva hun er god for. Hun har tatt røntgen bilde av skulderen. Bildet viser ingen alvorlige skader, men skulderleddet har kommet litt ut av posisjon pga. at senene har blitt strukket. Hun skal holde skulderen i ro noen dager og så begynne å trene seg opp igjen. Det gjelder at hun blir klar til WC regattaen i Hyeres i slutten av april.

 

VM er en viktig kvalifiseringsregatta til OL. Basert på Olympiatoppens uttakskriterier er ingen av seilerne i nærheten av de ordinære kravene. De yngre seilerne har imidlertid en ytterligere mulighet for kvalifisering gjennom den såkalte "ungdomskvoten" som er for utøvere under 25 år som realistisk sett ikke har mulighet til å prestere denne gangen, men som vil kunne dra positive erfaringer fra en OL deltakelse med tanke på å kunne hevde seg ved neste anledning.

 

De siste nasjonsplassene til OL er nå fordelt. Danmark nasjonskvalifiserte seg i herreklassen, men ikke i dameklassen. Det var synd for unge Lærke Bull-Hansen som er en meget dyktig lettvinds seiler som uten tvil ville ha nasjonskvalifisert Danmark ved lettere vindforhold, men blåste med sine 52 kg bort i kulingen i Cadiz. Finland var nasjonakvalifisert i dameklassen fra Perth og  Tuuli Petsja som ble nr 11, har gjort sitt beste mesterskap så langt i karrieren. Sverige klarte ikke nasjonskvalifiseringen i hverken herre eller dame klassen.

 

RS:X seilerne deltar ikke i World Cup regattaen i Palma i påsken i år da denne kom for tett opp i VM så neste store regatta går i Hyeres i slutten av april.