Tre havarier, tre slåss om etappeseieren i Volvo Ocean Race

På den kritiske 5. etappen i Sørishavet har Volvo Ocean Race igjen blitt til et «Demolition Derby».

Publisert Sist oppdatert

Det begynte med «Abu Dhabi» som bare timer etter starten i Auckland måtte returnere til havn for å reparere et ødelagt skott. Etter fem dagers seilas brakk ledende «Sanya» det ene roret or en nå på vei tilbake til New Zealand for reparasjon or lastebåtstransport. Og nå må «Camper» som hadde overtatt ledelsen på etappen, senke farten for å redde båten og sette kursen til havn i Chile.

De tre båtene i tet, «Gorupama», «Puma» og «Telefonica» har alle erkjent at de ikke lenger seiler konkurranse, men har all oppmerksomhet på å komme gjennom uværet uten skade på båt eller mannskap. Det er overlevelsesseilas i Sørishavet!

Det har vært ekstraordinære fohold på denne etappen som startet i Auckland fo nøyaktig en uke siden. Allerede rett etter start fikk seilerne det første forvarsel om at noe var i gjære. Vind opptil 60 knop og høy sjø gjorde at båtene måtte bremse for å unngå skade.

Som nevnt måtte «Abu Dahbi» returnere til Auckland og meldte seg dermed ut av kampen om topplasseringene på etappen. De seiler nå i et annet værsysteme enn båtene foran og vil tape ytterligere distanse før det igjen blir mulig å korte inn på avstanden.

Rorskade stopper «Sanya»

Etter den første forskrekkelsen fikk seilerne et visst pusterom med lettere vind. Kursen ble lagt mot sør og kampen sto om å bli først til å hente den dominerende sørvesten som sammen med de lange dønningene gjør seilingen i Sørishavet unik. Her gjorde «Sanya»s navigatør Aksel Magdahl et vellykket trekk. Båten posisjonerte seg som den mest sydlige i feltet og fikk dermed sørvesten først. «Sanya» tok ledelsen og skipper Mike Sanderson mente at den fire år gamle båten etter god seiling i Auckland nå endelig hadde funnet flyten og var konkurransedyktig. Men Adam var ikke lenge i paradis og da alt så lovende ut med kurs og båtfart ble seilerne vekket av et veritabelt smell i akterskipet. Rorstamman brakk tvers av mellom skroget og dekk og åpnet et rort hull i skroget.

Hadde man ikke omgående fått lukket den vantette døren i akterskottet er det sannsynlig at båten kunne ha sunket. Etter iherdig arbeid fra manskapet fikk man tømt rommet og tettet lekkasjen, men med nørdror var det ikke aktuelt å fortsette kappseilasen mot Kapp Horn.

Må stå over etappe

Nå er «Sanya» på vei tilbake til New Zealand, men skipsleilighetene fra Auckland til Brasil er lite hyppige, og med en seilingstid på 36 døgn fra Auckland til Rio er det ingen muligheter for at «Sanya» er klar i Itajai når 6. etappe starter. Første realisistiske mulighet for igjen å komme med i regattaen er derfor til 7. etappe fra Miami til Lisboa som starter 20. mai. Ifølge skipper Mike Sanderson vil sponsorene gi prosjektet den nødvendige støtte for at båten skal fullføre Volvo Ocean Race.

På vei til Chile

Den siste på skadelisten så langt er New Zealandske «Camper» som overtok ledelsen etter «Sanya». Da sørvesten slo til for alvor fikk seilerne igjen ekstreme forhold å slåss med. I 40 til 60 knop og gigantiske bølger er det først og fremst forsiktighet som gjelder. Ikke skjelden må man bremse båtene i de enorme bølgene. Det var under disse foholdene at «Camper» for to dager siden registrerte at det fremste skottet var i ferd med å svikte. Det lyktes ikke mannskapet å foreta en tilfredsstillende reparasjon og etter en vurdering av skadene besluttet skipperen Chris Nicholson å sette kursen mot Porto Montt i Chile, vel 800 nautiske mil nord for Kapp Horn på vestkysten av Sør Amerika. Her regner man med å bruke tre dager på å reparere båten før den er i stand til å fullføre etappen.

Groupama i tet

Franske «Groupama» som vant forrige etappe og som også slo «Telefonica» i havneseilasen i Auckland, leder nå etappen foran «Puma» og «Telefonica». Sistnevnte har et forsprang på 15 poeng på «Groupama» som imidlertid med seier på denne etappen vil kunne hente minimum fem poeng, eller ti poeng dersom rekkefølgen nå holder seg til mål. Slik Volvo Ocean Race nå utvikler seg kan det se ut som om kampen i første rekke vil stå mellom det spanske og det franske laget.

Rekkefølge kl 1600 UTC.

1  GROUPAMA    0.00        21.3  knop  4029.3 nm i Itajai

2   PUMA             + 47.90   19.8    4077.2

3   TELEFONICA + 120.40 16.2    4149.8

4   CAMPER        +  298.40 10.9    4327.7

5   ABU DHABI    +  935.90  4.6    4965.3

6   SANYA  på vei til New Zealand