Dødt løp etter tre døgn

Tre døgn etter starten i Auckland ligger de fem første båtene i Volvo Ocean Race helt samlet. Mellom «Telefonica» i tet og «Sanya» på 4. skiller 3.8 nm, «Camper» er 11 nm bak.

Publisert Sist oppdatert

Etter at de to første dagene ga seilerne ekstreme urtfordringer er det nå roligere forhold og etter at de første båtene seilte seg inn i mindre vind er hovedfeltet med de fem første båtene svært komprimert. «Telefonica», «Groupama», «Puma» og «Sanya» har alle øyekontakt, «Camper» ligger litt lenger vest i feltet, mens «Abu Dhabi» som måtte returnere til Auckland for reparasjoner, nå er godt i gang med å innhente konkurrentene. På to dager er forspranget halvert.

De lette forholdene gjør det nå mulig for seilerne å slikke sårene etter at flere hadde fått fysiske skader under de ekstreme forholdene med opptil 60 knops vind og enorme bølger da båtene seilte ut av New Zealandsk farvann.

- Jeg har følt meg som om jeg har gått 12 runder med Mike Tysin, sa Pumas Ken Read igår. - Alle er nå mentalt og fysisk slått ut, sa han. Han hadde en stund to mann på skadelisten og vurderte å sette dem begge i land på Chatham Island, 500 nm ute av kurs på vei mot Kapp Horn, men både Thomas Johanson med skulder ute av ledd og Casey Smith med ryggskade ser nå ut til å komme seg.

Johanson ble skadd etter å ha blitt slengt over dekket under et seilskift. "Skipslege" Jono Swain fikk raskt skulderen på plass, mens Smiths ryggskade er et tilbakevendende problem som foreløpig bare kan behandles med smertestillende medisiner. Det er mulig at han må forlate skuta i Ushaia ved Kapp Horn.

Regattaens meteorolog Gonzalo Infante spådde lett og skiftende vind som vil pushe båtene mot sør på jakt etter kraftigere vestavind. Nå seiler båtene i skiftende og lett vind mellom øst og nord øst, ikke den ideelle vindretning for båtene på vei mot Hornet.  Eksklusjonssonen for is på 47 grader syd begrense navigatørenes strategiske valgmuligheter ytterligere, men han antyder at båtene kan være inne i en mer stabil vestavind ved middagstider idag.