«Groupama» suveren

«Groupama»s ledelse holdt helt til mål, men en alvorlig lekkasje kunne ha ødelagt moroa for Franck Cammas og mannskapet hans.

Publisert Sist oppdatert

« Groupama sailing team» tok en klar seier på den lange og vanskelige 4. etappen fra Sanya i Kina til Auckland, men mellom de neste fem båtene skilte mindre enn to timer. «Puma» tok den viktige 2. plassen foran «Telefonica» som fremdeles holder en klar ledelse sammenlagt. 

Tusenvis av fans tok imot båtene i byen som er kjent som City of Sails og publikum fikk være vitner til en uvanlig tett innkomst etter mer enn 20 dager i sjøen. Ken Reads mannskap, som mistet masten på den første etappen, gikk i mål  22:55:43 UTC lørdag (11:55:43 søndag lokal tid) etter 20 dager, tre timer, 57 minutter og 50 sekunders seilas, foran «Telefonica» som akkurat greide å holde «Camper» bak seg.

«Sanya» med skipper Mike Sanderson og navigatør Aksel Magdahl truet «Abu Dhabi» mot slutten, men klare ikke å komme seg forbi. Likevel var dette «Sanya»s klart beste etappe og viser at både laget og båten nå fungerer mye bedre. - Det viser at det vi har jobbet med har begynt å virke, sier Aksel Magdahl på telefon fra New Zealand og som bekrefter at moralen i laget nå er stigende etter denne etappen. - Det hjelper at vi nå har fått seilt mer med båten. Vi hadde lite trening på forhånd og det at vi ikke fikk gjennoimført de to første etappene satte oss ytterligere tilbake i forhold til konkurrentene, som i tillegg har båter som er raskere enn vår, sier han.

- Sjetteplassen er ingen virkelig refleksjon på hvor vi står, sier skipper Mike Sanderson etter avslutningen av lagets beste etappe så langt. - Selv om vi kom sist i mål synes jeg vi kan være stolte ove hva vi har prestert, sien han. Med den eldste og langsomste båten i feltet var de ikke mer enn en halvtime bak «Abu Dhabi» og 15 timer etter vinneren «Groupama sailing team» etter mer enn 5200 nautiske mils seilas. - Etappen har vært tøff både mentalt og fysisk. Gutta er slitne, men båten er i god stand.

- Det er godt å være hjemme, sier regattaens eneste skipper fra New Zealand som syntes de siste 16 timene langs kysten av hjemlandet bød på fantastisk seiling.

Sanderson og navigatøren Aksel Magdahl, som også var navigatør på «Ericsson 3» i 2008-09 race, har allerede analysert etappen og sammenlignet båtens prestasjoner med tredje generasjons båter som er nye for denne regattaen. De to liker tallene de har kommet frem til. - Båten går fortere nå enn hva den noen gang har gjort tidligere, og den er ofte raskere enn begge Ericsson båtene i den forrige regattaen. Vi er i feil regatta, sier Sanderson. - I det forrige Volvo Ocean Race ville dette lett ha holdt til pallplass, men nå er vi opp mot fem utrolig raske båter, sier han. Han gir mye ros til mannskapet som har gitt alt og mer til på denne etappen.

Aksel Magdahl sier til Seilas at veivalgene stort sett var vellykte. Etter å ha passert Taiwan var «Sanya» oppe og ledet for en stund, men falt senere tilbake i feltet, og båten var på de meste mer enn 200 nm bak teten. Forholdene på slutten gjorde at feltet ble svært komprimert. Både Sandersom og Magdahl tror laget vil fortsette å løfte seg på de neste etappene, selv om den neste etappen fra Auckland til Brasil som starter allerede kommende søndag, neppe blir den beste for den fire år gamle båten. - I forhold til siste generasjoons båter, er vår for smal i baugen. På frisk unnavindsseilas vil det være vanskeligere å balansere denne båten enn det er med de nye, sier han.

Sandersom tror fremdeles det vil være mulig å slå flere av de andre båtene på enkeltetapper. - Det håper jeg i hvert fall, sier han

Resultater 4. etappe     

1            GPMA    19d 15h 35m 54s

2            PUMA    20d 03h 57m 50s

3            TELE    20d 04h 45m 22s

4            CMPR    20d 04h 46m 55s

5            ADOR    20d 05h 20m 35s

6            SNYA    20d 05h 55m 43s

Sammenlagt   

1            Team Telefónica    20    121

2            Groupama Sailing Team    30    103

3            CAMPER with Emirates Team NZ    15    98

4            PUMA Ocean Racing by BERG    25    78

5            Abu Dhabi Ocean Racing    10    53

6            Team Sanya    5    22