Norske verdensmestere i Sonar

Alexander Wang-Hansen, Marie Solberg og Per Eugen Kristiansen, KNS sikret seg i helgen VM i seiling for funksjonshemmede etter å ha utklasset konkurrentene.

Publisert Sist oppdatert

De norske seilerne la grunnlagt for suksessen ved å vinne den ene av fredagens seilaser, og fulgte deretter opp med to førsteplasser lørdag. Selv etter 3. og 6. plass i mesterskapets to siste seilaser holdt det til en klar seier foran franske Bruno Jourdren, Eric Flageul og Nicolas Vimont-Vicary. Bronsen gill til britene John Robertson, Hannah Stodel og Steve Thomas. Poengsummene var henholdsvis 28, 40 og 41.

Her er lagets egen beretning:

Sonarlaget har vært i byen Port Charlotte (Florida) siden 3.januar for å trene og delta i årets verdensmesterskap. Laget hadde god tid til forberedelser og trening før racene i VM startet tirsdag 10.januar. Det var lagt opp til to race hver dag hele uken, utenom søndag da det bare var ett race.

Den første dagen var det ingen vind og dermed ingen race for Sonarene. Onsdag var vinden tilbake, og for å hente inn på de to tapte racene fra dagen før ble det gjennomført tre race der den norske Sonaren fikk plasseringene 4, 4 og 2. Med disse plasseringene lå nordmennene på 2.plass sammenlagt så langt av de tolv deltagende Sonarene.

Torsdag var det fine vindforhold og denne dagen ble det også gjennomført tre race. Den norske Sonaren fikk to dårlige race og ett bra denne dagen. Det var flere lag som hadde hatt en dårlig dag, så Norge lå fortsatt på 2.plass sammenlagt, men nå bak England. Blant båtene i toppen var det veldig jevnt.

På fredag startet dagen med bra vind, men det var store skift på banen og vanskelige forhold. Den norske Sonaren startet bra, ledet stort sett hele racet og vant med god avstand til resten av feltet. Vinden døde ut etter ett race og dagens andre race ble kansellert. Med fredagens prestasjon rykket nordmennene opp på 1.plass sammenlagt.

Lørdag var det mye vind og mange skift. I første race spilte nordmennene riktig i forhold til skiftene og kom først i mål. I det andre racet måtte laget ta en straff da de var nær en fransk båt idet startskuddet gikk. Etter å ha tatt straffen, lå laget sist i feltet, men klarte å klatre seg oppover og avsluttet som nr 3 i mål. Nå lå den norske Sonaren på 1.plass med elleve poengs ledelse og dermed var det ingen som kunne gå forbi. Den norske Sonaren har vunnet VM før siste race på søndag.

Det norske Sonarlaget har gjennom hele verdensmesterskapet kjempet helt i toppen. Selv med vanskelige vindforhold har laget klart å holde hodet kaldt og spilt riktig med alle vindskiftene som har vært på banen.

Neste stopp for Sonarlaget er Miami der det arrangeres verdenscupregatta fra 22.-28.januar. Laget får noen dager fri før de igjen er klare for å kjempe om medalje.

Også Bjørnar Erikstad avsluttet mesterskapet med stil og etter 1. og 4. plass i de to siste seilasene, endte han på 9. plass i det 22 båter store feltet. Verdensmester ble Damien Seguin, FRA, mens Tierry Schmitter NED tok sølv og canadiske Paul Tingly bronsemedaljen.