Liten skade skaper store problemer

Liten skade skaper store problemer

Mastebyggeren Future Fibres i Valencia har til nå ikke gitt kundene i Volvo Ocean Race mye å glede seg over. De to mastene levert til båter i regattaen har begge havarert. Årsaken synes å være den samme, men konsekvensene har vært svært forskjellige.

Publisert Sist oppdatert

Mens «Abu  Dhabi» brakk masten før det var gått 12 timer av første etappe, hadde «Team Sanya» bygget opp et forsprang på mer enn 150 nautiske mil på den andre da havariet fant sted. Terminalen som holder det laveste diagonalstaget til salingshornet ser ut til å være brukket. Takket være en observant fordekksmann ble skaden observet før båten var i ferd med å stagvende. Hadde man gjennomført denne manøvren hadde konsekvensene blitt de samme som på «Abu Dhabi» og masten hadde brukket ved nedre salingshorn.

Selv om masten tilsynelatende er uskadd, er det ingen enkel reparasjon som nå forestår. Masteprodusenten vurderer nå flere muligheter og kommer til å sende et reparasjonsteam til Madagascar der «Sanya» er ventet ca kl 1000 lokal tid imorgen. Trolig vil det ta opp til ti dager før masten kan reparereres skikkelig da skipper Mike Sanderson har beordret full gjennomgang og gjort det klart at mellomløsninger ikke kan aksepteres. En mulighet kan være å endre hele den stående riggen, noe man gjorde på den nye riggen som ventet da «Abu Dhabi» i sin tid returnerte til Alicante.

Future Fibres har til nå avstått å kommentere saken som åpenbart er lite heldig for dem, men viser til en pressemelding de vil sende ut senere idag.

Også ombord på «Team Sanya» vurderes nå fremtiden fortløpende. Det som synes helt klart er at båten ikke vil rekke transportskipet som skal ta båtene til Persiagulfen der de selv skal seile det siste korte strekket til Abu Dhabi. Dermed mister båten også muligheten til å fa trygg transport til starten av tredje etappe, og kan i så fall ikke komme tilbake i regattaen før etter at båtene igjen er losset i «safe haven» på tredje etappe til Sanya i Kina.

For «Team Sanya», skipper Mike Sanderson og navigatøren Aksel Magdahl, er dette hjerteskjærende. Sanderson mente nå at båten hang overraskende godt med de nyere båtene, og med Magdahls modige kursvalg hadde man opparbeidet et stort forsprang. Fallhøyden var derfor enorm. Ikke bare mister båten en mulig førsteplass på etappen og dermed en sammenlagtplassering midt i feltet, men nå blir det en ny DNF med en desidert sisteplass i sammendraget som resultat.

Vantro Magdahl

- Vi er på vei til Madagascar etter at det ene diagonalvantet som holder masten oppe brakk i morges, sier Akse Magdahl i en e-post til Seilas i veld. - Siden det brukne vantet var på le side står masten fortsatt, men vi kunne ikke seile videre med ustabil mast. Jeg er i vantro og veldig skuffet, så har ikke fått avgårde noen mail før nå, sier han.

 

- Laget gikk veldig bra og vi hadde seilt bra så langt på etappen – først tatt igjen lederne etter å ha tapt i en sky og på båtfart ut fra start, så gjort et stort veivalg mot nord som ga oss en ledelse på 250 nautiske mil på to dager. Vi var på vei rundt et lavtrykk som ga optimale vindskift for å seile raskt mot mål, og set så bra ut for å kutte inn foran de andre båtene på vei mot mål, noe som er langt over forventning med denne båten.

 

- Nå blir det nok en gang en ufrivillig pause. Riggen må repareres, sannsynligvis på Madagascar, men det er fortsatt åpent. Så må båten seiles til starthavnen for del to av tredje etappe til Sanya. Sjansene for å rekke skipet som skal ta båtene gjennom piratsonen til Persiabukten er små, dette kommer til å ta litt tid å utbedre.

 

- Vantene vi seiler med på disse båtene er i solid karbonfiber, altså ikke bøybare wire eller taumateriale.

Følg Team Sanya her

Les mer om Future Fibres her

PROVISIONAL RANKINGS LEG 2

CAPE TOWN (SOUTH AFRICA) – ABU DHABI (UAE): 5,430 miles

Day 8 – 16:00 GMT – 19th December 2011

 

1 Team Telefónica (Iker Martínez).

2 Camper with Emirates Team New Zealand (Chris Nicholson), +2.7 miles

3 Puma Ocean Racing (Ken Read), +5.3 miles

4 Team Sanya (Mike Sanderson), +23.6 miles

5 Groupama Sailing Team (Franck Cammas), +45.7 miles

6 Abu Dhabi Ocean Racing (Ian Walker), +109.3 miles