Tar piratfaren på Alvor

Volvo Ocean Race ledelsen frykter piratangrep på etappe 2 og har gardert seg ved å arrangere skipstransport av båtene gjennom de mest utsatte områdene.

Publisert Sist oppdatert

Volvo Ocean Race’s anti-pirat plan går ut på at samtige deltakere vil bli transportert av et bevæpnet tungløftskip fra en trygg havn ved det Indiske Hav. Båtene blir senere sjøsatt et sted langs Sharjah-kysten i de nordlige emirater, med ca. en dags seilas igjen til Abu Dhabi. 

De seks båtene starter fra Cape Town som planlagt kommende søndag og vil bli fulgt av et trackingystem som er tilgjengelig for publikum inntil båtene når et avtalt sted der de vil møte skipet som skal transportere båtene videre. Dette vil være bevæpnet med vakter og våpen. Seilerne skal ikke være med på dette skipet.

Etter at VOR båtene igjen er losset vil regattakomiteen bestemme hvor den andre delen av etappen skal starte før seilerne når Abu Dhabi der de er beregnet å være fra 31. desember til 14. januar. Skåringssystemer er modifisert slik at 80 prosent av poengene fra den andre etappen skal deles ut på strekket fra Cape Town til der båtene skal lastes på transportrskipet, og de rtesterende 20 prosentene deles ut på den siste korte sprinten til Abu Dhabi.

For den tredje etappen blir denne prosessen reversert ved at båtene blir plukket opp etter vel en dags seilas, og igjen losset ved trygg havn på vei til Sanya i Kina.

Race Director Jack Lloyd og Knut Frostad har jobbet tett med  Dryad Maritime Intelligence og statlige kontorer som European Union Naval Force Somalia (EUNAVFOR), UK Maritime Trade Operations (UKMTO) og Maritime Security Centre, Horn of Africa (MSCHOA) i tillegg til International Sailing Federation (ISAF).

Piratvirksomheten utenfor Somalia har utviklet seg til en vel organisert og lønnsom gesjeft.  I henhold til tall oppgitt av Dryad Maritime Intelligence, er 1,181 sjøfolk kidnappet bare i 2010.

Revidert poengberegning som en følge av piratfaren:

Leg 2 – Cape Town to Safe Haven 1:

1. plass - 24 p;

2. – 20

3. - 16

4. - 12

5. – 8

6. – 4.

Leg 2 – Sprint til Abu Dhabi:

1. - 6 p

2. – 5

3.  -  4

4. - 3

5. – 2

6. – 1.

Leg 3 – Sprint fra Abu Dhabi:

1. - 6 p

2. – 5

3. - 4

4. - 3

5. – 2

6. – 1.

Leg 3 – Safe Haven Port til Sanya:

1. - 24 p

2. – 20

3. - 16

4.  - 12

5. – 8;

6. – 4