Hvem får den stabile passatvinden først?

«Groupama» har skaffet seg en stor ledelse og seiler tre ganger så fort som konkurrentene. Men hva skjer når de andre også får vind?

Publisert Sist oppdatert

Groupama's kursvalg sydover langs Afrikakysten har til nå gitt god uttelling, men de tre båtene vest kan få fordel av et nytt værsystem i løpet av helgen.

- Det var ikke vårt valg å gå alene, sier Cammas.- Selvfølgelig vi de andre hevde at vi gikk ut på en fløy, men det var ikke vår hensikt å bryte vekk fra de andre. Vi gjorde bare det vi trodde på, sier han.

Skipper Franck Cammas er overrasket over at de tre andre båtene ikke valgte samme kurs og at det var dem som tok et sjanseartet kursvalg, ikke ham. - Vårt kursvalg er det klassiske sa Cammas, - fordi å jakte på passatvinden normalt ikke er så risikabelt. Vi har god kontroll på vårt valg til nå, men er mer usikre på hvordan det vil se ut fredag da en front kan komme til å drepe passatvinden i sør. Vi må derfor forsøke å komme oss vestover ved å finne et spor i den retningen.

Marerittet for Groupama er at de tre båtene i vest kommer inn i et nytt system i løpet av fredag ettermiddag. I så fall vil båtene i løpet av noen timer seile i 18 knops fart i stabil passat, mens Groupama i beste fall vil holde seg rundt 14 knop.

Rekkefølge kl 0700 UTC

1. Groupama 5285 nm til mål -14.9 knop

2. Telefonica + 226 nm - 5.5 knop

3. Puma + 237 nm - 5.9 knop

4. Camper + 293 nm - 5.8 knop

5. Abu Dhabi + 996 nm - 7.9 knop