Franske Gwénolé GAHINET er en av favorittene.
Giancarlo PEDOTE har vinnerbåten fra 2011.

Start, etter 30 dagers venting

I dag starter endelig Mini-Transat. Den egentlige starten var satt 13. oktober. Siste: Starten utsatt på ny

Publisert Sist oppdatert

SISTE: Starten er utsatt 15 timer og vil gå onsdag morgen, en måned etter opprinnelige startsdagen. Staren er utsatt på grunn av meldt dårlig sikt i natt.

84 seilere har nå ventet i nesten en måned på vind fra nord, mens lavtrykk på lavtrykk med sørvestlig vind har gjort det for farlig å legge ut på havet for de 6,5 meter lange havseilerne. Disse båtene er laget for medvindseiling, og er svært ukomfortable under kryss på lange strekk.

Avbrøt regattaen

I kveld kl 17.30 starter flåten fra Sada på nordvest tippen av Spania. Det opprinnelige startpunktet var Douarenez i Frankrike, og der gikk også starten 29. Oktober. Meningen var en kort etappe over Biscaya, men uvær gjorde at regattaledelsen avbrøt racet, og sendte båtene til havn. Kun et fåtall klarte å nå Sada.

Ett langt strekk

En måneds venting har skapt utfordringer for mange av seilerne. Første etappe skulle egentlig gå til Lanzarote, før båtene la ut på andre etappe over Atlanterhavet. Nå blir det kun en etappe, rett mot Pointe á Pitre i Karibia. En meget langt strekk for de knøttsmå båtene.

To strategier

Trygt eller aggressivt. Det er valget seilerne må ta i dag. Seiler de sydover langs kysten av Portugal, eller ta en snarvei vestover. Om man velger det optimale ruten, risikerer seilerne å komme i et vindsystem med mer enn 35 knops vind.

To favoritter

Etter starten 29. Oktober pekte deg seg ut to favoritter. Gwénolé GAHINET vant klassen for standardbåter for to år siden, men seiler nå i Protoklassen. Italieneren Giancarlo PEDOTE har kjøpt den revolusjonerende vinnerbåten fra sist. Båten med en baug som et badekar har sine styrker på slør, men viste seg nå også meget rask på kryss. Pedote ble nummer fire for fire år siden, og har siden den gang seil Figaro.

Følg Mini-Transat her