Stormvær har satt kjepper i hjulene for Atlanterhavsseilere

Høststormene har kastet om på planene for de populære havseilasene Transat Jacques Vabre og Mini Transat.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbilde Multi One Design 70 trimaranene får en røff start på Atlanterhavsseilasen.

Etter en utsettelse siden søndag 3. november, ser det endelig ut til at Transat Jacques Vabre seilasen starter fra Le Havre idag. Den 5460 nautiske mil lange tomanns regattaen er en av seilsportens klassiske Atlanterhavsseilaser og har mål i Itajaí, Brasil. 44 deltakere fra 12 nasjoner er representert i fire forskjellige klasser, Class40, Open 60, Multi 50 og MOD 70.

Et nytt og kraftig lavtrykk fra lørdag kveld til utover søndag har imidlertid ført til at regattaledelsen forbeholder seg muligheten for å sende Class 40 og kanskje også Multi 50 klassen til et tvunget opphold i Franske Roscoff. Dette vil bli annonsert før dagens start.

Omstart for Mini Transat

Også 2013 Mini Transat har hatt en tøff start. Denne transatlantiske seilasen for soloseilere i Mini 6.5m var opprinnelig planlagt å skulle starte i Douarnenez, Frankrike 13. oktober, men starten ble utsatt til 29, på gruinn av overhendig vær på den første delen av ruten.  Regattaen har to etapper, den første på 1257 nautiske mil fra Frankrike til Kanariøyene og den andre på 2764 nm fra Kanari til Guadeloupe. Som vanlig var også i år den populære regattaen overtegnet med venteliste utover de 84 båtene som fikk starte seilasen.

Seilerne ble advart før start om at dersom været forverret seg underveis ville båtene bli dirigert til Sada ved La Coruna på nordvestspissen av Spania. Og det skulle bli så ille at den første etappen ble avlyst mens båtene ennå lå spredt utover Biskayabukta. Seilerne ble instruert til å søke nærmeste trygge havn.

Den siste planen går nå ut på å starte regattaen på nytt 12. november, og da bare med én etappe, fra Sada til Pointe-a-Pitre, Guadeloupe. Båtene skal underveis passere et punkt utenfor Lanzarote på Kanariøyene der man vil registrere plasseringene før båtene krysser Atlanterhavet. Båtene får også mulighet til et kort stopover i Puerto Calero dersom seilerne trenger å foreta reparasjoner før overfarten.