Historiske godbiter til Europauken

Når Europe Week 2014 starter i Sandefjord 15. juli kan det bli mer enn ti 12 metere på startlinjen, mange av dem hisoriske.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbilde: 12 meteren «Heti» fra 1909

Europe Week 2014 kommer til å bli den største samling av 12 metere i Norge siden Europauken i Horten i 1914. Regattaen starter med en samling i Sandefjord 15. juli. Etter to dagers regattaseiling der, seiler båtene videre til Son hvor det også blir regattaer over to dager før hele flåten kappseiler inn til Oslo med ankomst 20. juli. Også i Oslo blir  det to dagers regattaseiling før deltagerne seiler hjem via Hankø.

Det jobbes hardt med å få frem historiske båter og så langt ser det ut til at 12 meter klassen kommer til å samle flere virkelige godbiter.

Regel 1:

12mR Magda VIII (N) Båten deltok som reservebåt for Alfred V.G.Larsen i de olympiske leker i Stockholm 1912. Larsen, med Johan Anker som rormann og konstruktør, vant gullmedalje med Magda VIX – en enda mer moderne og raskere båt.

12mR Erna Signe (N) Nils Person bestilte og bygget Erna Signe (oppkalt etter hans to døtre) til de olympiske leker i Stockholm 1912. Båten vant sølvmedaljen i lekene og vant senere en rekke regattaer. Erna Signe ble bygd hos August Plyms ved Neglingevarvet i Stockholm.

12mR Cintra (DE) Designet og bygget av William Fife i 1909. Dominerte 12 meter klassen i Storbritannia frem til første verdenskrig.

12mR Heti (DE) - ikke avklart. Bygget og konstruert i 1912 ved Max Oertz verft i Neuhof / Reiherstieg for Lübeck-kjøpmannen Hermann Eschenburg vom Stapel.

S-regel:

12mS Thea (DK) Designet og bygget av Johan Anker i 1918, til S-regelen, en regel utarbeidet av Anker selg i 1916. Båten var en av de første 12 meterne med Bermuda-rigg.

Regel 3:

12mR Vema III (N) Bygget og tegnet av Johan Anker for Georg Unger Vetlesen til KNS 50 års jubileum i 1933. Har vært i aktiv bruk siden og regnes som det seilende Norges flaggskip. 

12mR Evaine (DE) Tegnet av Charles Nicholson og bygget ved Camper & Nicholsons verft. Var sammen med søsterbåten «Trivia» dominerende i 12 meter klassen i Storbritannia i årene frem til 2. verdenskrig.

I tillegg:

12mCR Le Cid (N)

15meteren Magda XIII (N)

Det det arbeides nå med å få flere båter fra Tyskland:

Regel 3:

12mR Anitra

12mR Sphinx (mulig den skal til Barcelona)