Fortsatt landfast

Fortsatt landfast

MiniTransat-seilerne sitter fortsatt på land og venter på å få starte.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Søndag kveld var det fortsatt ikke noe håp om MiniTransat start med det første.

For en uke siden skulle det ha skjedd; MiniTransat-seilerne som skal utfordre Atlanterhavet på vei til Karibia, skulle ha forlatt Douarnenez i Frankrike. Men naturkreftene var for sterke og værvarselet for skremmende. En storm ville ha truffet flåten på 84 båter rett etter start, og regattaledelsen syntes ikke det var noen god idé å sende deltagerne ut i et vær som garantert ville ført til mange havarier nesten før seilasen hadde startet.

Venter fortsatt

Det ble derfor besluttet å vente på et bedre værvindu før starten kunne gå. Men seilerne sitter ennå på land og venter på bedre vær – en uke etter at de skulle ha startet. Det ene lavtrykket etter det andre har pisket opp vindstyrken i Biskayabukten som seilerne må over. Dournanenez ligger helt nord i den beryktede bukten.

Arrangøren har innført en fargekode for å angi for seilerne når en start kan forventes. Er koden rød betyr det at ingen start er forventet de første 36 timene, er den oransje betyr det at en start kan være mulig i løpet av de nærmeste 36 timene og er den grønn betyr det at start innen 24 timer er høyst sannsynlig.

Start tirsdag eller onsdag?

Søndag kveld (20. oktober) var statusen fortsatt rød. Med andre ord vil det tidligst kunne bli en start tirsdag 22. oktober.

Væprognosene viser at det vil blåse opp imot 30 knop fra sydvest de første dagene av uken, mens det på onsdag 23. oktober kan se ut til å bli vindforhold av noenlunde levelig kaliber. Da dreier også vinden noe mer vestlig, slik at seilerne i de 22 fot lange båtene slipper å slåss med vinden rett imot.

Første etappe går til Lanzarote på Kanariøyene, en etappe som er 1257 n mil lang. Etter pitstop på Kanariøyene fortsetter regattaen til Pointe-à-Pitre på Guadeloupe i Karibia. Dit er det 2764 n mil fra Kanariøyene.