Hylen Klippenberg og Rønningen beste norske VM lag

Verdensmesterskapet for 49erFX ble avsluttet i Marseiles søndag uten norske seilere i gullfinalen. Men blant de nest beste gikk det rikting bra for begge de norske lagene.

Publisert Sist oppdatert

Her er rapporten fra NSF skifftrener Jacob Karstoft Jensen:

De norske lag avsluttet som 26 (Anders og Maria) og 27 (Ragna og Maia) i feltet på 53 båter store. Det er vi er godt tilfredse med, siden vi ikke hadde så store forventninger til resultatene.

De siste dagene var preget av en mere ustabil værsituasjon hvor gradientvinden ble vesentlig sterkere og spesielt på dag fem skapte perfekte seilforhold med 7 til 10 m/s offshore vind. Her kunne spesielt Anders og Marie utnytte sin vekt og seilte meget raskt hvilket også resulterte i to annenplasser i den friske vinden. Ragna og Maia viste også god fart og super taktikk på lens, mens de mangler litt fart på kryss. Der er ingen tvil om at mannskapets vekt betyr mye for farten på kryss i mye vind. Styringen og mannskapets posisjon er også avgjørende og det er stor fartsforskjell mellom de beste og nestbeste lagene.Vi kan heldighvis allerede nå tidvis henge med, og det lover godt for fremtiden at seilerne allerede nå kan oppnå den nødvendige balanse og presisjon i seilingen som skal til for å seile fort, og jeg er meget fornøyd med at vi tidvis kan holde et høyt fartsnivå.

Utsiktene fremover er gode, men det skal arbeides hardt. Der er ingen tvil om at de båtene som er i topp ti er et stykke foran på de fleste områder, men det er realistisk å være tett på disse i løpet av det neste året med det rette fokus og hardt arbeide. Der er ingen tvil om at nivået er steget meget bare siden den første verdenscupen i Europa i påsken og vil utvilsomt bli ennå høyere neste år, men det som var litt interesant under VM og som nok også vil kjennetegne 2014 er at de mere erfarne seilere som har seilt i andre klasser på høyt nivå tidligere vil begynne å få skiff kunnskaper nok til at kunne gjøre seg gjeldene i toppen av feltet. Også det vil helt sikkert bidra til å høyne nivået og kravet til stratgisk og taktisk kompetense, da disse seilerne allere har denne kompetensen, men mangler kunnskaper om skiffseiling. Dette så vi allerede et eksempel på da tidligere OL gullvinner i Laser Anna Tunicliff ble nummer 11 etter kun ett år i klassen...

Nå går arbeidet med på å planlegge vinteren 2013/14 og sesongen 2014 for alvor. Det store mål for 2014 blir ISAF VM i Santander i Spania. Her blir de første nasjonsplasser til OL tildelt, så nå starter forberedelsene for skiffseilerne for alvor.

Sluttresultater

Gullfinale

1. Alexandra Maloney/Molly Meech NZL 78 p

2. Martine Soffati Grael/Kahena Kunze BRA 98 p

3. Sarah Steyaert/Fransesca Clapich FRA 100 p

Sølvfinale

6 (26) Anders Hylen Klippenberg/Marie Rønningen KNS 138 p

7 (27) Ragna og Maia Agerup KNS 144 p