Utskiftninger på gang?

Taktiker John Kostecki har fått skylda for «the foiling tack» som kan ha kostet OTUSA seieren i den femte AC seilasen. Nå risikerer han å få sparken.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbilde: Taktiker John Kostecki er syndebukken etter onsdagens forsmedelige tap for OTUSA.

Etter onsdagens pressekonferanse var det ingen som ville frede noen av posisjonene ombord hos forsvarerne Oracle Team USA. PÅ diekte spørsmål om Kosteckis fremtid på laget, svarte skipper Jimmy Spithill at selv han ikke kunne være sikker på å stå bak rattet til dagens seilaser i San Fransisco. Etter tapet i den femte seilasen og utsettelsen av den sjette for å samle laget, var det Spithill som måtte svare for seg da journalistene slapp til under pressekonferansen.

Taktisk blemme

I ettertid var alle enige om at taktiker John Kosteckis beslutning om å foreta et «Foiling tack», det vi si å ta med seg løftet fra lensen gjennom merkerundingen og i et slag til babords halser, var et feiltrinn. Ikke bare ble selve slaget mislykket og gjorde at båten nesten stoppet opp, men det ga også ETNZ en strategisk fordel ved at Dean Barker og taktiker Ray Davies kom seg fri og kunne kjøre sitt eget løp. Dette og et åpenbart farstoverskudd hos ETNZ avgjorde seilasen.

Selvslående fokk

Det har også vært påpekt at ETNZs selvslående fokk har vist seg å være en stor fordel. Det frigjør en person fra å måtte hale over og trimme fokka i slagene. Mens Kostecki både må bruke krefter på vinsjen og hodet som taktiker, er ETNZ´ Davies fritatt for fysisk arbeid og kan konsentrere seg om lagets taktikk. Det har tydeligvis gitt resultater, for mens hjemmefavoritten Kostecki har gjort flere feil, har Davies briljert med sine taktiske disposisjoner som har vært så godt som feilfrie gjennom hele regattaen til nå.

Ainslie klar

I kulissene står nå den femdobbelte OL medaljøren Ben Ainslie. Han har til nå vært rormann og sparringpartner med OTUSA båt nummer to, men er klar til å steppe opp, både som taktiker og skipper på kort varsel.

Hva OTUSA har gjort av endringer får du se fra kl 2200 i kveld.