Timeout for Oracle Team USA etter smertefullt tap i 5. seilas

Etter å ha blitt totalt utseilt i den femte seilasen i America's Cup finalen, har OTUSA benyttet sin rett til å utsette den sjette.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et risikabelt trekk av amerikanerne som bare får én sjanse til å ta timeout i løpet av hele serien. De kan benytte denne retten av hvilken som helst grunn, og OTUSA ønsker nå en samling i bånn etter at laget ble ydmyket og utklasset av Kiwiene på kryssen i den 5. seilasen. Jan Muren befant seg i pressebåten som gikk opp til amerikanernes båt som hadde fått besøk av OTUSA-sjefen Russell Coutts, og uten at han hørte direkte ordene som falt kunne han konstatere at tonen var tøff mellom Coutts og skipper Jimmy Spithill.

Lovende start for OTUSA

Jimmy Spithill og Dean Barker kjempet om den beste starten og gikk omtrent samtidig over startlinjen, OTUSA til lo og ETNZL i le. Lo båt dro fordel av strømmen og kom seg foran til den viktige første rundingen. Spithill & Co holdt forspranget på hele lensen og alt så lovende ut for OTUSA som nå så ut til å ha funnet formen etter seieren i den 4. seilasen søndag.

Taktisk brøler

OTUSA hadde benyttet hviledagen til blant annet å trene på å slå direkte ved merkerunding. Nå skulle treningen på denne krevende manøvren omsettes i praksis, og OTUSA slo direkte etter runding av lensemerket for å ta fordel av motstrømmen som var mindre stri i le av Alcatraz-øya på høyre banehalvdel. - Vi beklaget ikke akkurat dette, sa Dean Barker etter seilasen. ETNZ fikk dermed gå fritt og taktiker Ray Davies kunne selv velge når han ville slå mot høyre. Da båtene møttes for første gang hadde OTUSA to slag bak seg, mens ETNZ bare hadde ett. Om OTUSA hadde fortsatt på styrbords halser etter runding kunne de ha slått samtidig med ETNZ og dermed hatt gode sjanser til å blokkere kiwienes mulighet til å passere. Nå var plutselig ETNZ på høyde med konkurrenten og måtte vike for å gå aktenom da de møttes. Samtidig var det ETNZ som fikk kommandoen over høyresiden og da båtene møttes igjen hadde sistnevnte også fordelen av styrbords halser. Barker slo på topp og avgjorde med det seilasen. Senere ble det en parademarsj for ETNZ som bare økte og økte, Ved runding var forspranget mer enn ett minutt og 1500 meter. I mål var ETNZ 1.07 minutter foran OTUSA som med det fikk det mest sviende nederlaget hittil i regattaen.

Til tross for at det tilsynelatende ikke var skade på båten valgte OTUSA å benytte seg av retten til å utsette den sjette seilasen. Onsdag blir det igjen hviledag og da får laget mulighet til å slikke sine sår for å komme sterkere tilbake i torsdagens planlagte to seilaser.

Snakket med Kiwifansen

Jan Muren har benyttet anledningen til å vandre langs bryggekanten og snakket med et 20-talls ivrige fans fra New Zealand. Spørsmålet var enkelt nok: «Multi- eller monohull i den neste Cupen?» Så langt har han kun funnet en som sa monohull, det vil si et overveldende flertall for raske flerskrogsbåter. Hun som svarte annerledes var her som ektefelle til en på New Zealands team og begrunnet sitt valg ganske enkelt. «Vi har ikke råd til dette nivået, og det er altfor få som blir med om 72fot katamaraner med vingemast og foiler er standarden – Vi vil ha Auckland full av lag fra hele verden».

Neste runde blir å møte med Oracle fansen. De er i motbakke etter mange negative mediaoppslag den siste uken. Det blir spennende å finne ut mer om det, sier Jan Muren til Seilas.

ORACLE TEAM USA mannskapsliste

Skipper: Jimmy Spithill (9), Tactician: John Kostecki (11), Strategist: Tom Slingsby (10), Wing trimmer: Kyle Langford (8), Jib trimmer: Joe Newton (5), Off-side trimmer: Rome Kirby (4), Grinders: Shannon Falcone (1), Joe Spooner (2), Jono MacBeth (3), Gillo Nobili (6), Simeon Tienpont (7)

Emirates Team New Zealand mannskapsliste

Skipper/helmsman: Dean Barker (14), Tactician: Ray Davies (10), Wing Trimmer: Glenn Ashby (3), Trimmer: James Dagg (9), Bow: Adam Beashel (2), Pit: Jeremy Lomas (8), Pedestal 1: Chris Ward (7), Pedestal 2: Rob Waddell (11), Pedestal 3: Grant Dalton (6), Pedestal 4: Chris McAsey (5), Float/Grinder: Derek Saward (12)

34th America’s Cup Standings (først til 9 poeng)

Emirates Team New Zealand – 4

ORACLE TEAM USA – 0 (-1)

Race 5 Performance Data

Course: 5 Legs/10.27 nautical miles

Elapsed Time: ETNZ – 22:45, OTUSA – 23:50

Delta: ETNZ +1:05

Total distance sailed: ETNZ – 11.4 NM, OTUSA – 11.5 NM

Average Speed: ETNZ – 30.21 knots (35 mph), OTUSA – 29.17 knots (33 mph)

Top Speed: ETNZ – 46.94 knots (54 mph), OTUSA – 44.93 knots (52 mph)

Windspeed: Average – 20 knots, Peak – 24.1 knots