Utfordrende forhold i San Franscisco

Utfordrende forhold i San Franscisco

Forholdene kan bli helt på grensen i kveldens seilaser i America’s Cup.

Publisert Sist oppdatert

Jan Muren befinner seg bryggelangs og i pressebåten under America’s Cup-seilasene, og før dagens 5. og 6. finale-oppgjør har han sendt Seilas denne rapporten:

Presse-briefingen for race 5 og 6 er ferdig. Sterk strøm innover under Golden Gate (flood tide) og melding om frisk vind vil, i følge værmeldingene, gi seiling helt i øvre grense av det forhåndsbestemte vindregisteret.

Fordelen med vestavind og flood tide er moderat sjø og redusert relativ vind. Båtene er nå rigget og det lastes nå forseil som vil passe værmeldingen. Endrer forholdene seg før start, vil lagenes følgebåter komme med alternative forseil. Vingmasten er oppe og her er det bare ving-trimmerne som kan endre vinkel på for- og akterdel for å skape tilstrekkelig høy, eller lav, kraft. I tette manøvre er dette en utfordring, og god koordinering mellom rormann og kjøltrimmeren er helt avgjørende for «sikker seilas».

 

Sterke karer

Jeg snakket med ETNZ’s «senior grinder», Tony Rae, som har 25 års erfaring i Team New Zealand om forholdene og oppgavene. Det hele minner om det vi ser på TV etter to renn i hoppuka, når hoppukelederen intervjues: Det er full fokus på neste race, og begrenset interesse for å se langt fremover – eller bakover.

Det er fortsatt en god del press å lese mellom de korte svarene, han gir meg, og da jeg tok ham i hånden og ønsket lykke til, ble jeg veldig klar over den stor forskjellen det er mellom oss vanlige seilere og de virkelige proffene. Min hånd ble fullstendig slukt av den enorme neven.

 

I rullestol

Vandrende rundt på bryggekanten treffer man på mange med stor lidenskap for seiling. En eldre entusiast med amerikansk flagg på cap’n fortalte at han gikk glipp av ett race på 1960-tallet i Newport, og han hadde lovet seg selv at America’s Cup må oppleves live. Han sitter i rullestol og er plassert rett ved mållinjen, og han fikk tårer i øynene da «Oracle» krysset mållinjen først i Race 4.

Han sier at dette nok definitivt er hans siste mulighet til å se America’s Cup, så familien som viser omsorg og vil gi ham en pause i ly av vinden, blir bestemt satt på plass av ham: Dette må oppleves, så han skal ikke trilles vekk!