Etterlengtet seier for Oracle

Etter å ha blitt rundseilt i den første, kom Oracle Team USA sterkt tilbake og vant gårsdagen andre seilas. Det var viktig for selvtilliten.

Publisert Sist oppdatert

Ca. 45 000 mennesker hadde tatt veien til America’s Cup Park ved Piers 27/29 og America’s Cup Village ved Marina Green for å følge andre dags seilaser i kampen om America's Cup. Disse og tusener av andre, som hadde tatt oppstilling på andre steder rundt bukten, fikk oppleve to spennende og tette matcher, kanskje noe av den mest spektakulære seilingen i America's Cups histore. Om Louis Vuitton Cup hadde vært et eneste langt gjesp, viste regattaen nå at når det er tett mellom båtene og ledelsen skifter underveis, er det mulig og kombinere førsteklasses underholdning med seiling på høyt sportslig nivå..

Forsvareren ORACLE TEAM USA og utfordreren Emirates Team New Zealand delte seirene mellom seg i går. Kiwiene vant den første med 28 sekunder, mens ORACLE TEAM USA tok den andre med 8 sekunders forsprang.

Vant kryssen

Det var mindre strøm på banen igår og dermed var fordelen av å starte i lo mindre tydelig. ENTZ valgte likevel å starte der de hadde hatt suksess i de to første seilasene, men OTUSA som startet i le greide å holde posisjonen i begge seilasene å oppnådde overlap ved den første kristiske merkerundingen. I den første seilasen påførte også Jimmy Spithill Dean Barker straff for ikke å ha gitt nok plass til å runde.

OTUSA holdt deretter ledelsen på hele lensen og rundet 29 sekunder foran. Her gikk båtene hver sin vei, OTUSA tok venstre banehalvdel, ETNZ den høyre. Sistnevnte hadde et lite fartsmessig overskudd på kryssen og da ETNZ også greide å utnytte banens yttergrenser til sin fordel, overtok båten ledelsen midtveis på kryssen.

– I sterk motstrøm, ca. 1.4 knop ble kryssen fra byen opp mot Golden Gate Bridge avgjørende. Med «boundry line» og båter som taper mye fart i slagene, ble det et spennende spill om å ligge mot babord grense, langs havnen og velge tidspunkt for å møte motstanderen på styrbord halser, forteller Jan Muren til Seilas. Han følger seilasene ringside i San Franscisco.

Senere var det bare kiwiene å passe på konkurrenten og de økte ledelsen mot slutten, til 28 sekunder i mål. Jimmy Spithill og John Kostecki & Co var skikkelig rundseilt, og stemningen om bord reflekterte en bygynnende desperasjon .

Første amerikanske seier

Den andre starten ble en repetisjon av den første der båtene var temmelig likt over linjen og hvor OTUSA igjen greide å holde posisjonen og dermed sikre seg overlapp ved første runding.

– ETNZ fikk opp farten for sent i starten for å gjøre noe annet enn å ligge i lo med god klaring og litt lavere fart på grunn av 2–3 grader høyere kurs. Etter å ha overstått merke 1 med en noe mer passiv Dean Barker i lo, ble det stor distanse på første medvindslegg mellom de to båtene med OTUSA klart foran, forteller Jan Muren.

En mislykket jibb mot slutten av lensen gjorde det mulig for ETNZ å innhente amerikanerne, og den første delen av kryssen ble spennende der båtene kjempet om å få et fartsmessig overtak. OTUSA presset seg til en sikker leposisjon og tvang ETNZ til å slå unna, noe som trolig avgjorde denne seilasen der OTUSA tydeligvis hadde utlignet ETNZ fartsoverskudd fra tidligere. Likevel ble det svært jevnt. ETNZ ga aldri opp og pustet konkurrenten i nakken gjennom hele resten av seilasen. I mål skilte fattige åtte sekunder.

Seieren var svært kjærkommen for Spithill og seilerne på Oracle Team USA som nå fikk vist at de kan ta opp kampen med kiwiene. De har imidlertid fremdeles 10 seire igjen å vinne, mens ETNZ må vinne seks seilaser. I dag blir det hviledag, mens America's Cup-finalene fortsetter med seilas 5 og 6 i morgen tirsdag.

Race 3 Performance Data

Course: 5 Legs/9.94 nautical miles

Elapsed Time: ETNZ – 25:00, OTUSA – 25:28

Delta: ETNZ +:28

Total distance sailed: ETNZ – 11.8 NM, OTUSA – 12.1 NM

Average Speed: ETNZ – 28.57 knots (33 mph), OTUSA – 28.62 knots (33 mph)

Top Speed: ETNZ – 42.25 knots (49 mph), OTUSA – 41.37 knots (48 mph)

Windspeed: Average – 16.8 knots, Peak – 19.3 knots

Race 4 Performance Data

Course: 5 Legs/9.94 nautical miles

Elapsed Time: OTUSA – 22:42, ETNZ – 22:50

Delta: OTUSA +:08

Total distance sailed: OTUSA – 11.7 NM, ETNZ – 11.7 NM

Average Speed: OTUSA – 30.99 knots (36 mph), ETNZ – 30.92 knots (36 mph)

Top Speed: OTUSA – 45.97 knots (53 mph), ETNZ – 44.98 knots (52 mph)

Windspeed: Average – 19.5 knots, Peak – 23.3 knots

Upcoming America’s Cup Schedule

Tirsdag, Sept. 10: Race 5 (1:15 pm PT), Race 6 (2:15 pm PT)

Torsdag, Sept. 12: Race 7 (1:15 pm PT), Race 8 (2:15 pm PT)

Lørdag, Sept. 14: Race 9 (1:15 pm PT), Race 10 (2:15 pm PT)

Søndag, Sept. 15: Race 11* (1:15 pm PT), Race 12* (2:15 pm PT)

(*hvis nødvendig)